Областна администрация - Русе с отличие за социална ангажираност

15:36, 22 апр 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 22 април, в Зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе първото за годината редовно заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, което беше открито от Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе. Информация за срещата съобщава прес центърът на местната администрация. 

По време на срещата представители на дирекции „Бюро по труда“ в Област Русе отчетоха дейността на съветите за тристранно сътрудничество към тях. През 2015 г. те са изпълнявали своята роля на активен участник и контролиращ орган по прилагане на активната политика на пазара на труда.

Татяна Пашинова – началник отдел „Услуги по заетостта“ в дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Русе, представи състоянието на пазара на труда  през първото тримесечие на 2016 г. Тя посочи, че регистрираната безработица в трите дирекции „Бюро по труда” (ДБТ) в Област Русе – Русе, Ветово и Бяла, през периода обхваща 8 671 средномесечен брой. Спрямо първите три месеца на 2015 г.  (9 299) намалява с 628 лица (6,8%). 

Така също тя информира присъстващите, че в трите ДБТ в областта са обявени общо 2 417 работни места, от които 1 489 несубсидирани с ръст 5,5% на годишна база, като най-голям брой от тях са заявени от: преработващата промишленост; селското и горско стопанство; търговията; строителството.

В края на своята презентация Пашинова направи следните изводи:

Запазване на установеното по-ниско ниво на равнището на регистрираната безработица и на младежката безработица в Област Русе спрямо средното за страната; Запазване на трайно установените и задълбочаващи се различия между отделните общини в Област Русе (Русе и останалите);  Доминиращ дял в структурата на безработните на тези без квалификация; с нисък образователен ценз; в зряла възраст и с престой над една година в ДБТ - неблагоприятна и трайно установена тенденция за малките общини; Значимост на сезонната заетост и обхвата на субсидираната заетост за пазара на труда;  Трайна тенденция работодателите да търсят чрез ДБТ предимно нискоквалилифицирана работна сила; Ограничен обхват на генерираните работни места от работодатели на първичния трудов пазар в малките общини; Недостиг на работна сила с търсени квалификации и компетенции, водещо до закриване на работни места; Намаляващ дял на новоразкритите работни места (11,7% сред общо заявените), поради продължаващи колебания и несигурност в икономическата конюнктура, липса на инвестиции, финансови проблеми сред бизнес-структурите и др.; Непривлекателни условия и ниско заплащане на труда в някои фирми, предпоставка за нежелание за работа от регистрираните безработни лица; Ниска мотивация за труд и включване в професионално обучение, особено сред младите хора с нисък образователен ценз и без квалификация; Нарастващият дял на NEET’s групата младежи, които нито се обучават, нито са заети.

По време на заседанието беше представена дейността на синдикалните организации в Област Русе. Беше отбелязано, че само  чрез развитие на ефективен социален диалог между работодатели, синдикати и държава могат да се изчистят противоречията и да се постигнат взаимноприемливи компромиси.

Станимир Станчев добави, че е необходима нова култура на социалния диалог, изградена на взаимно доверие и ангажименти на социалните партньори.

За доброто си партньорство и ангажираност към проблемите на социалните партньори Областният управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев и Станимир Станчев получиха сертификати от Кирил Черкезов – Председател на СРС на КТ „Подкрепа“ Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама