Деца от ЦДГ „Митко Палаузов” в Разград гостуваха в Етнографския музей в навечерието на Лазаровден

15:40, 22 апр 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Децата от втора група от детска градина "Митко Палаузов" №4 в Разград гостуваха в Етнографския музей в навечерието на Лазаровден, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Пременени в български народни носии малчуганите пяха песни, танцуваха и играха в двора на музея. Накрая вместо да им подарят бяло яйце, както е традицията, домакините от музея почерпиха децата със сладки и бонбони. На всички момиченца сложиха венчета от върба, а етнографката Даниела Ганчева подари и на момченцата венчета с препоръка да ги занесат вкъщи на майките си и на сестричките си.

След това започна обичаят Кумичене, който вече е характерен за следващия ден след Лазаровден, а именно - Цветница. Децата отидоха на моста на река Бели Лом и хвърлиха венчетата си, а това, което заплува най-напред бе венчето на "кумичката".

Етнографският музей отправя покана към всички детски градини и училища да заповядат на гости, да проведат тук свои занятия, да се запознават с обичаите и да ги изпълняват според народния календар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама