Бургас се побратими с Риека

15:47, 22 апр 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас се побратими с хърватския Риека. Кметовете на двата града Войко Оберснел и Димитър Николов подписаха споразумение за побратимяване на официална церемония в Община Бургас, съобщиха от там. Договорът е продължение на успешните двустранни отношения и съвместни проекти.

Първите постъпления за задълбочаване на връзките между двата града са от преди повече от 9 години, като изключителна заслуга за динамизирането им има посланикът на Хърватия у нас в този период от време Н.Пр. Дражен Цолич. Общинските съвети на двата града имат решения, с които утвърждават и легитимират побратимяването.

"Много неща ни сближават - и двата града са известни като перспективни центрове на туризма, младите хора, културата, университетите, индустрията и не на последно място усетът  и смелостта към иновативното градско развитие". Това заяви кметът на Риека Войко Оберснел след края на официалната церемония. Той използва възможността да отправи покана към Бургас за участие в най-важните прояви, свързани с избирането на хърватския град за Европейска столица на културата през 2020 г.

Кметът Николов сподели, че това партньорство е изключително важно за Бургас, тъй като Риека е най-голямото хърватско пристанище на Адриатика, модерен град с изключителна природа и разнообразни възможности за туризъм. Бургаският градоначалник представи заедно със зам.-кметовете Руска Бояджиева и Чанка Коралска най-големите проекти, реализирани до момента, и тези, които предстои да се реализират в краткосрочна перспектива.

Кметът на Риека и председателят на Общинския съвет в Риека Доротея Пешич-Буковац споделиха, че са изключително впечатлени от Бургас и модерната му визия. Официалната делегация имаше възможност да разгледа пристанище Бургас, БМФ порт Бургас и "Бургасбус". Гостите от Риека не скриха комплиментите си за Рибарското пристанище в Сарафово.

Риека е град в западната част на Хърватия. Населението му наброява 144 043 души през 2001 г. Тук е главното пристанище на страната. То е свързано с автомагистрала и железопътна линия през столицата Загреб с важни градове от Средна Европа - Виена, Будапеща, други столици и градове държавите от Европейския съюз. В града са най-големите корабостроителница и нефтена рафинерия на Хърватия.

Риека е неразривно свързана с най-печелившата индустрия в Хърватска – туризма. Още през 18 век благородници, търговци, земевладелци и висши чиновници от Австрийската империя имат своите морски вили в селищата на юг и север от града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама