София е най-добрият град за живеене за 2015 г. (снимки)

16:40, 22 апр 16 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София спечели големия приз "Най-добър град за живеене" през 2015 г. в класацията на "Дарик".

На церемонията, провела се в City Mark Art Center в столицата, наградата прие лично кметът на София Йорданка Фандъкова. Това е деветото издание на престижния конкурс.

В проучването са участвали 27 областни града в страната, които са оценявани по 31 критерия. Отличието бе връчено от изпълнителен директор на „Дарик радио“ Радосвет Радев.

Фандъкова благодари на гражданите на София за доверието и оценката. „За хората е важно да имат добри условия за образование и здравеопазване, но градската среда също е от значение“, каза Фандъкова и благодари за търпението на столичани, защото подобряването на градската среда пораждало и някои неудобства.

Тя изрази благодарност към своя екип от заместник-кметове Ирина Савина, Барбалов и останалите ѝ колеги от екипа.

„Най-важно за всички нас е доверието на гражданите и затова искам специално да благодаря на Любомир Христов, въпреки ситуацията, която се създаде в днешния ден. Той депозира своята оставка си и това белег за отговорност, а ние знаем как се носи тя“, обясни кметът на Столична община.

Досега наградата за най-добър град е печелена два пъти от Варна (2007 и 2008 г.), три пъти от София (2009, 2011 и 2014 г.), три пъти от Бургас (2010, 2012 и 2013 г.) и един път от Велико Търново (2013 г.). Това е четвърта награда за столицата.

Русе и Велико Търново също взеха приз "Най-добър град за живеене" - според читателите на в-к "24 часа", които са медиен партньор на инициативата. Слушателите на "Дарик" пък изпратиха на първо място Варна.

Приз за успешно реализирани европроекти спечели Бургас. Пловдив взе награда за "бизнес град".

Поморие бе отличен като инвеститор в спортни таланти. Варна взе награда и за "Пазител на историята".

Като най-перспективен град бе определен Русе, а Казанлък стана "най-зелен град".

„Зелен град“ за 2015 г. е Казанлък

Кметицата Галина Стоянова получи награда, която ѝ бе връчена от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Екоминистърът припомни, че днес е исторически ден, в който 196 държавни глави са се събрали в Париж да подпишат споразумението за изменение на климата. Според Василева община Казанлък се слави по целия свят с това, че е общината на розите. „От днес тя ще се слави, че е и най-зелената у нас. В нея бяха реализирани важни инвестиции за 30 млн. лв.“, подчерта Ивелина Василева

Стоянова каза, че в навечерието на Празника на цветята в Казанлък наградата била много ценна за всички в града, които пазят традициите му.

Перспективен град на 2015 г. е Русе

Николай Колев, представител на Общинска банка, обяви, че за да бъде един град перспективен, той трябва разчита на едно добро сътрудничество. „За своите двайсет години Общинска банка се радвала на добро сътрудничество както с Русе, така и с останалите общини“, похвали се Колев.

Кметът на Русе Пламен Стоилов изрази убеждението си, че недалеч във времето дунавският град ще бъде безапелационният лидер, какъвто винаги е бил. Градоначалникът обяви, че в Русе ще продължават работата си с пълна сила и благодари на русенци, които са най-важната част от неговия екип.

„Пазителят на на историята“ за 2015 г. Варна бе удостоен с приза от ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

„Пазител на историята е много сериозна награда за всеки български град, въпреки че няма град у нас без история. По-големите и по-старите градове ще има повече какво да предложат, но това не е достатъчно. Ако имаш наследство, то трябва да го съхраняваш. В град Варна е добра поддържано и туризмът, свързан с историческото наследство, се развива успешно“, убеде не проф. Герджиков.

Според кмета на морската столица Иван Портних Варна е и древна, и млада. Той припомни как преди няколко месеца в Европейския парламент е било изложено най-старото българско злато съкровище.

„Това е една оценка на съкровищата, които пазим. През 2017 г. Варна ще бъде младежка европейска столица на ЕС, като ние стартирахме перспективния проект за възвръщането на стария облик на сградите в града“, похвали се Портних.

Поморие е „Инвеститор в спортни таланти“ за миналата година. Отличието им бе връчено от спортния министър Красен Кралев, който е убеден, че без помощта на общините е невъзможно да бъдат подпомогнати младите спортни таланти в България. „Поморие е град, в който за 6 години бе осигурено място за практикуването любимите спортове на поморчани“, каза Кралев и допълни, че се надява скоро футболният тим на морския град да влезе скоро и в „А“ група.

Кметът на Поморие Иван Алексиев сподели, че е приятно изненадан от тази награда. „Независимо, че Поморие е малък град, той е спортен, защото ние инвестираме много средства за това. Стигнахме и до детските градини. Ние се насочихме към социалната функция на спорта, която да обхване максимално подрастващите“, заяви Алексиев и допълни, че благодари лично на премиера, че се отделят толкова много средства за спорта.

Бизнес град за миналата година е Пловдив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи награда на зам.-кмета Анелия Гешева. Павлова сподели, че за нея е важно да се прави анализ как се реализират нашите градове.

„Това стимулира и кметовете. Категорията „Бизнес град“ е важна, защото бизнесът е този, който осигурява работните места и задържа младите хора в своите градове. Затова се радвам, че и печелившият градът е с богато културно-историческо наследство“, посочи Павлова и допълни, че Пловдив предстои да получи над 100 млн. лв. за инвестиции за подобряване на градската среда.

Зам.-кметът на Пловдив Анелия Гешева каза, че вярва, че Пловдив има всички перспективи да е най-добрият град. „В Пловдив наистина сме много заети, защото ако искаме той да е най-бързо развиващият се, трябва да работи във всички сектори. Ние имаме устойчивост в нашата политика и ще продължим така и за напред“, обеща Гешева.

С най-много успешно реализирани европроекти може да се похвали Бургас

Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев сподели, че във времена, когато трябва да се следват най-строги стандарти с борба с корупцията прави уточнението, че няма каквато и да било подозрителна връзка с Бургас. „Нито съм него жител, нито имам имот в него“, каза на шега Дончев.

Според него класацията показва, че тя пряко засяга всеки български граждани. „Този конкурс поражда една хубава енергия на всички кметове и експертите в администрациите, които да се състезават помежду си“, обяви вицепремиерът.

По думите му за последните 7 години в България са влезли 20 млрд. лв. Те били инвестирали в магистрали, пречиствателните съоръжения, водопровод и други.

„Бургас успя да привлече 1,5% от тези 20 млрд. с договорите си за 380 млн. Този град и неговият кмет по много интересен начин се представя в различни категории“, посочи Дончев.

Кметът Димитър Николов изрази надеждата да дойде скоро денят, в който тази класация ще отпадне и всички градове ще са най-добрите за живеене. Основната отговорност е на държавата, но без местната власт няма как да мине", каза той и помоли на шега колегата си Иван Портних по-бързо да оправи Аспаруховия мост за да може румънските туристи да стигат и до Бургас.

Най-добрите градове за живеене в България за 2015 г. според слушателите на „Дарик“ са Варна и Русе

Иван Портних благодари на слушателите на „Дарик“, като отбеляза, че това е изключително ценна награда. „Това е оценката на хората през последните две години, в които са рестартира градът. Възвърна се енергията в града, възвърна се и самочувствието на варненци“, убеден е кметът на морската столица и допълни, че това не е останало незабелязано и от хората в страната.

„Надявам се, че за тази подкрепа от правителството ще продължи и за напред, защото с нея видимите резултати стават още по-видими. Видно е, че скоро трябва да строим скоро и втори Аспарухов мост, защото се надявам, че всички, които са посетили града ни, ще повторят“, каза Портних в отговор на призива на колегата си от Бургас Димитър Николов, който го призова да побърза с ремонта на Аспаруховия мост за да може румънските туристи да стигат и до неговия град.

Кметът на Русе Пламен Стоилов допълни, че втората награда за града му доказвала, че той наистина е най-перспективният град в България. „Докато преди няколко години отсъствахме на подобни събития, сега сме един от най-големите конкурентни“, каза още той.

Най-добрият град за живеене в България според читателите на и читателите на в. „24 часа е Велико Търново

Главният редактор на ежедневника Борислав Зюмбюлев посочи, че каквито и критерии да има конкурсът, най-важното било хората да се чувстват добре в собствените си градове. „Тези класации на читатели и слушатели са важни, защото там феновете, които гласуват за градовете, не могат да бъдат организирани“, убеден е Зюмбюлев.

Зам.-кметът на Велико Търново Проф. Георги Камарашев каза, че тази оценка за града я отрежда първо на упоритата работа на кмета Даниел Панов, който се стреми да поддържа високо жизненото ниво на Велико Търново. Наградата също била и за великотърновци, които поддържали болярския дух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама