Пловдив получи награда за бизнес град на България

16:48, 22 апр 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив получи наградата "Бизнес град на България за 2015 г." на официалната церемония по обявяване на най-добрия град за живеене у нас. Призът бе връчен на заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Важно е да правим оценка и анализ на това как се развиват нашите градове. Вярвам, че тези награди амбицират кметовете да работят по-добре“, заяви министър Павлова. Тя отбеляза, че категорията „Бизнес град“ е изключително важна, защото бизнесът е този, който създава работни места, осигурява заетост, а това задържа младите да остават и да живеят в градовете си, а не да напускат страната. „Надявам се с успешната си работа и балансираното развитие на регионите да минимизираме постепенно миграцията към столицата“, каза още регионалният министър.

Лиляна Павлова подчерта, че Пловдив е град, който притежава не само уникално богато културно-историческо наследство, но и който успява да създаде изключително добри условия за бизнес и да повиши процента на нарастване на инвестициите.

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Пловдив като бенефициент по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., каза още министърът и обясни, че средствата са за подобряване на градската сред и подкрепа за бизнеса. „Над 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в професионалните гимназии, което ще помогне за обучението на по-добри кадри за предприятията около Пловдив“, заяви още министър Павлова.



Заместник-кметът Гешева благодари на правителството за подкрепата и подчерта, че без инвестиции в инфраструктура Пловдив не би могъл да получи отличие за най-добър бизнес град. „В Пловдив сме убедени, че ако искаме да се развиваме и да бъдем най-доброто място за живеене трябва да работим във всички сектори на обществено-икономическия живот. Това е втората такава награда, която Пловдив получава, което показва, че имаме устойчивост в нашата политика. Благодаря за подкрепата  на правителството, защото без инвестиции в инфраструктура Пловдив едва ли би могъл да бъде най-добрия бизнес град“, каза още тя.

"Икономиката е критерият, в който Пловдив е най-силен в проучването "Най-добрия град за живеене в България", коментира наскоро за организаторите от "Дарик" кметът на Иван Тотев. Той бе категоричен, че в момента градът е предпочитано място за живот на хора от цялата страна, както и за работа от страна на местни и чуждестранни инвеститори. Според пловдивския кмет средната заплата в Пловдив се еповишила с 200 лева, което е най-големият ръст в целия регион. Тотев коментира още, че безработицата в града е рекордно ниска.

Досега наградата за най-добър град за живеене е печелена два пъти от Варна (2007 и 2008 г.), три пъти от София (2009, 2011 и 2014 г.), три пъти от Бургас (2010, 2012 и 2013 г.) и един път от Велико Търново (2013 г.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама