Спасяват Стария бряст с ваксина (снимки)

17:10, 22 апр 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За Стария бряст ще приложим нещо, което досега не е правено. Целта е да го лекуваме от опасно заболяване, каквото е трахеомикозата, т.н. холандска болест. Това каза днес в Сливен Стефан Мирчев, фитопатолог, доцент в Лесотехническия университет. Специалистът пристигна в града под Сините камъни за да постави първа ваксина на вековното дърво.

Той поясни, че такова лечение на бряст се използва за първи път в страната и добави, че трудно са осигурили препарат от САЩ, който се използва лечебно и профилактично и е със широк спектър на действие..

„Специален уред  ще използваме за инжектиране. Брястът е като един столетник, който се е разболял и полагаме всички усилия да му удължим живота. Вероятността, това да се случи с този препарат, е много голяма. Той е широко спектърен и ще помогне и за други неща, които евентуално създават проблеми на дървото. Още към края на тази година ще проличи лекуването, ефектът ще се види догодина. Дървото ще оцелее. Ние сме избрали най-безопасния вариант за третиране и с ниски дози. Очакваме и немски специалист, който ще оформи короната”,  сподели още доц. Мирчев.

Той поясни, че дървото ще се третира трикратно – сега, през юни или юли и в края на вегетацията. По думите му проблемите около Стария бряст са три -  хранителният  режим, загниването и холандска болест, от която дървото не е болно, но има симптоми.

„Трябва да се оптимизират въздушния, водния и хранителния режим”, категоричен е доцентът и добави, че за това трябва да се погрижат друг тип специалисти и да оптимизират другите два режима.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама