Бургас и Поморие наградени в класацията "Най-добър град за живеене" (снимки)

17:50, 22 апр 16 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас и Поморие са сред отличените градове в класацията "Най-добър град за живеене" през 2015 г., организирана от "Дарик", предаде репортер на Topnovini.bg. Церемонията по обявяването имената на победителите се проведе днес в City Mark Art Center в столицата.

Бургас спечели приза за успешно реализирани европроекти. Отличието бе връчено на кмета Димитър Николов от заместник министър-председателя и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Вицепремиерът сподели, че във времена, когато трябва да се следват най-строги стандарти с борба с корупцията, прави уточнението, че няма каквато и да било подозрителна връзка с Бургас. „Нито съм него жител, нито имам имот в него“, каза на шега Дончев.

Той посочи, че Бургас е успял да привлече 1,5 % от тези 20 млрд. лв. от еврофондовете с договорите си за 380 млн. лв. "Този град и неговият кмет по много интересен начин се представя в различни категории“, посочи Дончев.

Кметът Димитър Николов изрази надеждата да дойде скоро денят, в който тази класация ще отпадне и всички градове ще са най-добрите за живеене. Основната отговорност е на държавата, но без местната власт няма как да мине", каза той и помоли на шега колегата си Иван Портних по-бързо да оправи Аспаруховия мост, за да може румънските туристи да стигат и до Бургас.

Поморие бе отличен като инвеститор в спортни таланти. Наградата прие кметът на морската община Иван Алексиев от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Поморие е град, в който за 6 години бе осигурено място за практикуването любимите спортове на местните жители“, каза Кралев и допълни, че се надява скоро футболният тим на морския град да влезе скоро и в „А“ група.

Кметът на Поморие Иван Алексиев сподели, че е приятно изненадан от тази награда. „Независимо, че Поморие е малък град, той е спортен, защото ние инвестираме много средства за това. Стигнахме и до детските градини. Ние се насочихме към социалната функция на спорта, която да обхване максимално подрастващите“, заяви Алексиев и допълни, че благодари лично на премиера, че се отделят толкова много средства за спорта.

За най-добър град за живеене бе определена София. Столицата взема най-високия приз в класацията за четвърти път. По този начин тя изпревари Бургас, който досега е печелил 3 пъти престижната класация – през 2010, 2012 и 2013 г.

Тазгодишното е деветото издание на конкурса. В проучването са участвали 27 областни града в страната, които са оценявани по 31 критерия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама