Изключиха Румъния от Евровизия

18:18, 22 апр 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румъния загуби правото си да участва в музикалния конкурс Евровизия, след като обществената телевизия на северната ни съседка TVR бе изключена от Европейския съюз за радио и телевизия заради натрупани дългове (EBU), съобщава Би Би Си.

Според EBU дълговете на медията се равняват на 16 млн. швейцарски франка и са натрупани в продължение на почти десетилетие.

Решението е било взето след изтичане на крайния срок, даден на правителството на Румъния, за да предприеме необходимите стъпки за изплащане на задълженията.

Генералният директор на EBU Ингрид Делтенре изрази съжаление, че съюзът е бил принуден да предприеме тази мярка. "Бяхме разочаровани, че всички стъпки за разрешаване на този проблем, не получиха никакъв отговор от страна на правителството на Румъния", отбеляза Делтенре и допълни, че дълговете, натрупани от TVR поставят в опасност стабилността на Европейския съюз за радио и телевизия, който е асоциация с идеална цел, представляваща 73 аудиовизуални програми в 56 държави.

С писмо, изпратено на 15 април, Европейският съюз за радио и телевизия поиска изплащане на 10 млн. швейцарски франка, които трябваше да бъдат внесени от румънската държава до 20 април тази година. Съюзът трябваше също да получи банкова гаранция за останалата част от дълга в размер на 6 млн. швейцарски франка. Този остатък от задълженията трябваше да бъде платен до края на годината.

Румъния никога не е печелила конкурса, като най-доброто постижение на страната е 3-тото място през 2010 година.

Тазгодишната Евровизия ще се проведе на 14 май в Стокхолм. На 10 и 12 май са полуфиналите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама