Обявиха Варна за град – пазител на историята

18:26, 22 апр 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варна бе отличена с две награди в годишната класация на Дарик радио и вестник „24 часа“, според която този път София е най-добрият град за живеене в България. Морската столица е най-добър град според слушателите на Дарик, а грабна приза и за „Град – пазител на историята“.

Наградите бяха връчени на специална церемония в столицата днес. „Това е изключително ценна за мен награда, защото е оценката на хората. През последните две години рестартирахме града, реализирахме редица проекти, които го обновиха. Възвърна се енергията в града и самочувствието на хората като жители на морската столица. Надявам се, че тази подкрепа ще продължи и занапред“, заяви кметът на Варна Иван Портних при получаване на първия приз.

Втория той коментира така: „За мен е изключителна чест да получа тази награда. Варна е и древна, и млада. Преди няколко месеца в сърцето на Европа - в Европейския парламент, бе изложено най-старото ръчно обработено злато, а откриването на изложбата събра на едно място Жан Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Считам, че това е една оценка на историята, която пазим. Реализираме редица мащабни проекти за социализация на паметниците на културно-историческото наследство и стартирахме амбициозния проект за връщането на облика на прекрасните стари сгради в централната част на града ни. Предполагам, че тази награда е оценката на тези усилия и тя ни мотивира да продължаваме все така напред“.

Варна спечели в тази категория с още няколко предимства пред останалите 26 участници в проучването, припомня Дарик. През последната година в морската столица стартира програма за възстановяване на старите сгради, като в общината заработи специално създадено за целта звено. Актуализираният списък със сгради паметници на културата, потвърден и от Министерството на културата, включва около 450 обекта, като към него ще бъдат добавени още 175. Три са вече реставрирани.

С нов облик са и още няколко обекта с историческо значение - Римските терми, Юнашкият салон и възстановената с настилката си отпреди век централна улица „Преслав“. Сред последните нови паметници е бронзовата скулптура на арх. Дабко Дабков, проектирал едни от най-знаковите сгради във Варна. Това е първият паметник на архитект в България, а тъй като е „седнал“ на пейка пред едно от най-красивите си творения – хотел „Мусала“, вече се радва на хиляди селфита в социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама