ДСБ ще поправят „грешки“ за гласуването зад граница с нови промени в ИК

18:48, 22 апр 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес на ръководство на ДСБ обсъдихме досегашните промени в Изборния кодекс. Общото мнение е, че най-големият хаос и грешни решения са свързани с правата на българите, живеещи в чужбина. Тази материя има нужда от детайлна самостоятелна уредба. Затова ще предложим на колегите от РБ, а и на останалите групи в парламента, веднага след гласуването на целия ИК, да се подготви нов законопроект единствено по проблема с избирателните права на българите зад граница.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев часове след приемането на промяна в ИК, според която избирателни секции зад граница ще се разкриват само в дипломатическите представителства. В същото време депутатите вече решиха, че гласуването ще е задължително, а отхвърлиха идеята за район „Чужбина“, с което българите в чужбина няма да могат да гласуват за свои депутати.

„Този законопроект трябва да уреди избирателните райони извън страната. Да поправи днешната грешка относно избирателните секции, като даде възможност за свободно откриване на секции, най-малко на територията на ЕС, и да изчисти въпроса за "задължителното" гласуване за пребиваващите извън страната“, посочва Кънев.

Пред „Дневник“ той уточнява, че реформатори са подкрепили орязването на секциите зад граница, защото се объркали, че гласуват само за страни извън ЕС. В бъдещите промени, които замислят ще предложат това да важи за страни извън ЕС и Северна Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама