Анализатори спорят за референдума през лятото и дали Слави Трифонов влиза в политиката

23:14, 22 апр 16 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На практика референдумът на Слави Трифонов е платформа да влезе по един или други начин в политиката. Това каза политологът доц. Даниел Смилов в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан дали Трифонов се превръща в ядосан политически играч, Димов потвърди, че има такава тенденция.

Според председателя на Института за дясна политика Нено Димов, ако Трифонов иска да влезе в политиката, трябва ясно да го заяви, за да можем да го анализират.

„Изтеглянето на рефендума му предварително дава възможност при положителен резултат предложенията му да бъдат внесени още за президентските избори през есента", убеден е той. 

На въпрос кога сме провеждали избори през август, Димов отрече това да се е случвало. Водещият отправи питането си поради факта, че Народното събрание реши да насрочи референдума на Слави Трифонов в периода 15.07 – 15.08.2016 г.

„Ако трябва да погледне най-високата активност за последните 15 години, на първо място са изборите от 16 юни 2001 г., когато царят ги спечели. Следващата беше на 5 юли 2009 г., когато Бойко Борисов бе първи. Това е най-високата активност, която е имало“, каза Димов. Според него месецът не е този, който определя активност. „След като на 5 юли могат над 4 милиона души да гласуват, това означава, че месецът не е бил толкова важен“, каза политологът.

Вицепремиерът Ивайло Калфин се включи в дебата. Според него, ако действително става въпрос за сърдите хора, които ще гласуват и в средата на август, и посред нощ ще идат да гласуват. Въпросът дали това е изразът на сърдите хора. Калфин припомни как се стигна до решението референдумът на шоумена да е през лятото.

„Това беше предложение в зала на БСП от председателя ѝ Михаил Миков, прието с аплодисменти от ГЕРБ. Искам да кажа, че прехвърчат едни искри точно в тази посока", подхвърли вицепремиерът.

Даниел Смилов обясни, че ГЕРБ се опитва да се препозиционира, а тази смяна на правилата малко преди изборите винаги води съмнения, че е с някакви тактическа цел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама