В Русе повдигат завесата пред Лазаровден

06:19, 23 апр 16 / Култура 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съботна детска инициатива посветена на днешния празник Лазаровден организират в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

„На пръсти зад завесата: Лазаровден“ започва в 11 ч.

По време на инициативата самодейците от НЧ „Просвета - 1915“ в русенския квартал „Долапите“ ще представят възстановка на християнския празник.

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и буенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в носии, закичени с венци и китки, лазарките тръгват на групи да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "буенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака за здраве, плодородие и благополучие на дома. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Смята се, че на този ден подрастващите девойки се превръщат в моми за женене. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Вярвал се е, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата.

Над 300 жители на община Русе празнуват имен ден на днешния ден. Най-много са тези, които носят името Лъчезар. На този ден имен ден имат още Лазар, Лазарин, Лазарина, Елизар и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама