91 дървопреработвателни обекта в региона хлопнаха врати

07:39, 23 апр 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината досега 91 обекта, занимаващи се с преработка на дървесина, са отписани от регистъра на Регионала дирекция по горите (РДГ) Шумен, показва справка, предоставена на ТОП НОВИНИ от дирекцията.

В края на 2015 г. по Закона за горите в териториалния обхват на РДГ Шумен са били регистрирани 284 обекта.

Емил Гелов заяви, че от началото на година 91 обекта са отписани от регистъра. Той уточни, че най-често се касае за неспазване на изискването всяки цех да разполага с камери за видеонаблюдение. Има и такива, чиито документи просто са изтекли и не са подновени, допълни той.

От началото на тази година в сила влязоха изискванията, заложени в новия закон за горите. Според текста в него, фирмите, занимаващи се с дървообработка, трябваше да поставят видеокамери в своите обекти, а информацията от записите да бъде предоставяна, ако бъде поискана от горските.

То бе въведено с цел преустановяване на действия с незаконно придобита дървесина. По този начин се записва всяко транспортно средство, което влиза и излиза от обекта, вижда се с какво е натоварено.

Заради неспазване на това изискване на 17 дървопреработвателни цеха са издадени заповеди за временно спиране на дейността.

От началото на тази година пък са регистрирани 17 нови обекта, каза началникът на РДГ – Шумен. Така общият брой на регистрирани складове е 210 към първото тримесечие на годината.

Емил Гелов обяви, че започва кампания по проверка на камионите, които превозват дървесина. От тази година те трябва да бъдат снабдени с GPS устройства.

Директорът на РДГ обясни, че една голяма част вече са сложили такива устройства, но все пак камионите ще бъдат проверявани, а на тези, които нямат GPS, ще бъдат съставяни актове.

Досега 279 броя товарни автомобили вече са снабдени с функциониращи GPS устройства.

В началото на годината приоритно проверявахме за въвеждането на видеонаблюдението, сега ще проверяваме и за камионите камион, обясни Гелов и допълни, че пред РДГ тази готина стои задача да проверява за спазването на новите изисквания. По думите му до есента трябва да заработи и системата с електронни листове и дневници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама