Пожарната проверява църковните храмове в Търговище преди Великден

07:45, 23 апр 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тематични проверки по отношение на пожарната безопасност в храмовете от Търговищко започнаха служителите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Целта е да се предотврати риска от инциденти по време на предстоящите тържествени служби за великденските празници. Уточнени са дните и часовете на празничните литургии  с църковните настоятелства по места. В беседи с църковните служители се обсъжда оптималната организация за безопасност край храмовете вечерта преди Възкресение. Провеждат се инструктажи с тях относно противопожарните мерки за всеки храм и използването при нужда на уреди за пожарогасене. Специално внимание при проверките се отделя на необходимостта от спазването на противопожарните правила с цел недопускане на задръствания от хора и на затваряне на евакуационните изходи в  храмовете, както и за осигуряване събирането на догарящите свещи от свещниците. С цел гарантиране на максимална безопасност по време на празничните литургии входните врати на църквите трябва бъдат отворени. Там където се констатират нарушения ще се изготвят съответните предписания.

По време на провеждане на великденските служби в храмовете в градовете и в по-големите села на областта литургии, които ще бъдат по различно време, ще бъде обезпечено дежурство на служители пожарната. Предприети са мерки за повишаване на капацитета за реагиране на огнеборците, като е създадена възможност при нужда своевременно до съответния църковен храм да пристигне дежурен екип с противопожарен автомобил и ако се налага, да остане да дежури до края на литургията и празничното шествие.    

Огнеборците съветват гражданите при влизане в църквите да обърнат внимание къде са изходите и какви са възможностите за евакуация в случай на пожар. Важно е хората, които ще посетят великденските литургии, да внимават при запалването и използването на свещите, тъй като е възможно в празничната суматоха да се самозапалят или да запалят дрехите и косите на някого около тях. С особено внимание гражданите трябва да подхождат към свещниците, защото ако бъдат съборени, те биха могли евентуално да причинят сериозен инцидент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама