Представиха международният проект „Африка, здравей!“ в РБ „Ст.Чилингиров“

08:20, 23 апр 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Децата от ЦДГ №1 „Звънче“ представиха на шуменската общественост авторския си проект „Африка, здравей!“ в Регионална библиотека “Ст.Чилингиров“. Чрез директна онлайн връзка участваха и техните африканските приятели – Бруно Колавин и неговите ученици от  о. Реюнион. На срещата присъстваха децата от ЦДГ №5 „Латинка“, техните учители и директора на детската градина  и два класа от НУ „Д-р Петър Берон“.  Йорданка Димитрова от Община Шумен и Мария Рачева от Шуменския Ууниверситет бяха официални гости на събитието.

Идеята „Африка, здравей!“ на децата от 4 група „Щурче“  е уникална с това, че в проекта са поканени да участват ученици от 3 континента – Европа, Африка и Азия от 6 страни – България, Реюнион, Италия, Гърция, Грузия и Армения. Това е многопластов проект насочен към насърчаване на началното ограмотяване на роден език и на английски език, лингвистична компетентност, овладяване на компютърна грамотност и паралелно с  това, запознаване с необикновения континент Африка – флора, фауна, музика, традиции и култура по забавен и интересен  начин.

Срещата започна с кратко обръщение от Бруно Колавин и неговите ученици към българските деца. След това бяха представени продуктите по различните активности – ръчно изработена и нарисувана индивидуална книжка с българската азбука, илюстрирана с африкански животни, растения, птици и музикални инструменти. „Говорещата английска книга“ впечатли всички присъстващи – всяка английска буква бе озвучена и на партньорските езици. Разбира се, кратката информация и снимката на африканското животно или растение, чиято буква представя, също обогати знанията на децата. Много впечатления бяха споделени за двата международни конкурса – за лого на проекта и за химн на проекта. Децата от група „Щурче“ получиха заслужени награди за 2-ро и 3-то място във всеки един от тях.

Всички  гости – ученици, учители, библиотекари, гости се включиха във викторина, получиха награди за верни отговори, танцуваха и пяха, състезаваха се в африканската игра „Танцуващи бамбукови пръчки“. В края на събитието учениците от Африка изпяха африканска песен.

И всичко това се случи с личния принос , подкрепата и благодарение на директора и работещите в  РБ „Ст.Чилингиров“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама