Българи на протест в Лондон: Гласуването невъзможно! (Но пък задължително)

08:45, 23 апр 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българи организират протест пред посолството ни в Лондон срещу приетите промени в Изборния кодекс, според които вотът става задължителен, но секции ще се откриват само в дипломатическите мисии. Отпадна и идеята за избирателен район „Чужбина”, с който те щяха да могат да грасуват за свои депутати.

Ето какво пишат организаторите на акцията във Фейсбук:

Току-що гласуването стана хем задължително, хем невъзможно за около 150 000 българи във Великобритания.

Народните "избранници" гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по света, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем. От днес, избирателните секции извън страната могат да бъдат разкривани само в дипломатическите и консулските представителства.

Абсурдните поправки в Изборния кодекс не само не създадоха избирателен район "Чужбина", ами ограничиха възможността на българите, работещи в чужбина, да упражняват вече задължителното си право на глас.

Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната - това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. Гласуването на парламентарни и президентски избори е едно от малкото начини, по които можем да участваме в обществения живот в родината, дори е повод да се събираме с други българи, живеещи зад граница. Избирателни секции в градове като Манчестър, Брайтън, Норич, Глостър, Портсмут и много други, поддържат гореща връзката с родината.

Затова, трябва да защитим крехката територия, която завоювахме - да защитим правото да гласуваме в избирателни секции извън посолството - на удобни за нас места!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама