Пръскат от въздуха срещу зараза по животните в Стара Загора

10:21, 23 апр 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пръскат  от въздуха срещу зараза по животните в Стара Загора

Инсектицидна обработка от въздуха с авиационна техника, за ограничаване и ликвидиране на заболяването „Заразен нодуларен дерматит“  по едрите преживни животни започва от днес, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Най-напред ще се пръска на територията на община Димитровград.

 За утре е предвидена обработка и на терени попадащи в 30 километрова зона около установените огнища в област Стара Загора.

 Самолетите ще облетят поречията на реките, влажните места и биотопи, където се развиват популации на кръвосмучещи насекоми в цялата община. Те ще пръскат с инсектицид, който ще намали популациите на насекоми, които разпространяват заболяването.   Важно е стопаните да опазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони, предупреждават от министерството.

Огнищата на заразата в Старозагорско са три.  Установени са в сарозагорските села  Воденичарово и Дълбоки, и опанското Бял извор. Умъртвени са 36 животни във Воденичарово и Бял извор.  Бе съобщението, че същата участ очаква 120 крави на кооперацията в село Дълбоки.  Евтаназията им може да се размине, ако животните бъдат ваксинирани.

 „На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. От днес има потвърдено огнище на болестта и в Македония“, съобщи Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните. Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама