„Пъстър Великден“ е темата на петия национален конкурс за млади флористи

11:54, 23 апр 16 25 3975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Авторски цветни композиции на тема „Пъстър Великден“ ще творят участниците в петия национален конкурс за млади флористи, който ще се проведе днес във Варна. Надпреварата е в рамките на изложението на цветя и градинско обзавеждане „Гранд Флора 2016“, което продължава до 25 април в „Гранд мол“.  За призовете на конкурса пред очите на публиката на втория етаж на търговския център от 15 ч. ще се състезават 22-ма млади флористи от цялата страна.

Пролетно, с предчувствие за Цветница, е настроението по пешеходната зона пред търговския център, където са разположени щандовете на 24 изложители на градински и балконски цветя. Хит сред предложенията им тази година е каскадната петуния „Звездно небе“, специална селекция, носител на международни награди, представена на изложението от варненската фирма „Флор ММ“.

С всяка година нарастват покупките на саксийни ягоди, които привличат не само с плодовете си, но и с ярките си цветове. Антоанета от „Флора Стил“ обяснява на любопитните посетители, че цяло лято ще берат плод, а от мустачките ще могат да разсаждат и да гледат тези ефектни ягоди дори и в градината, защото у нас те зимуват успешно. 12 лв. е цената на ягодите с цвят и плод.

Задължителните за българската градинка мушката и сакъзчета са в изобилие, с огромни ярки цветове, цените им започват от 4 лв. Благородната версия на мушкатото – гераниум грандифлорум, или кралско мушкато, има и впечатляващи тъмни разцветки, а цените при него започват от 5 лв.

Още едно обичано традиционно градинско цвете – хортензията, е представено подобаващо на изложението. Стела от софийската фирма „Камбо 70“ набляга на тънкостите при отглеждането му – цветето иска много вода, оттам и латинското му име – хидрангея, но най-добре ще се развива, ако го посадите под бор или друго иглолистно дърво в двора заради игличките, които дават киселинност на почвата. Цените на хортензиите са от 5 до 20 лв.

Сред увивните голямо е разнообразието от клематиси, които всяка година се появяват във все по-фантазни разцветки. Ангел Петков от Пазарджик е донесъл цели 25 вида много ефектни клематиси, които са студоустойчиви, многогодишни и дълго ще радват новите си собственици.

Типичното средиземноморско лятно цвете – кампанулата, или камбанка, тази година освен в обичайните си бели и сини цветове, е представена и с розови варианти и при миниатюрните, и при големите екземпляри. Сред предпочитаните са и мини вариантите на популярни градински цветя като обичаните летни гергини – далиите, които могат да се намерят по 4 и 5 лв. или орхидеите, предимно от рода фаленопсис, на цени от 12 до 16 лв. Най-малките далии са по 2,60 лв., могат да се гледат и на балкона и са на щанда на „Девня Трейд“.

От подправките на траен интерес се радва розмаринът, който се предлага по 5 лв. Търсят се и луковици, предимно на лилиуми и глоксинии.

С респект посетителите се спират пред дърветата и храстите, като най-купувани са цитрусите. Прекрасни екземпляри лимони, портокали, мандарини и все по-популярния кумкуат могат да се намерят на цени от 45 до 75 лв. На внимание се радват и градинският жасмин, и червеният калистемон, наричан от шегаджиите „четка за бутилки“.

Новост е градинската араукария, много различна от познатата си домашна братовчедка. Тя е с бодливи листа и се продава за 50 лв. от фирма „Джунглата“.

Бижута от естествени цветя представя Миглена Петрова от Велико Търново. Тя хербаризира рози, орхидеи, теменужки и след това ги превръща в накити, като ги облива в смола. Цените им са от  10 до 100 лв.

За пръв път на изложението има и щандове с мед  и медни продукти, сред тях най-бързо тръгнаха продажбите на „медобони“ – кутийка с 3 ръчни медени бонбона на цена 1 лв., предлагани с много допълнителна иинформация от д-р Балчев за ползата от апитерапията.

На щанда на Първото орхидеено общество у нас ентусиастите могат да получат професионален съвет за отглеждането на все по-популярните аристократични цветя.
Напишете коментар
Коментари: 7
1 BenlAw 14:04, 19 окт 20

Обновяване на вани с акрил в Коломна

2 Rufusnutty 17:41, 09 фев 21

Онлайн училище симулация Евгения Кокошина

3 Rufusnutty 05:41, 11 фев 21

Програма AutoCAD стъпка по стъпка от Евгений Курицин

4 Keted 20:37, 23 юни 21

4g прокси в Казани от PROXYSPACE

5 Keted 06:46, 24 юни 21

Индивидуальные прокси для работы Вконтакте динамические

6 Keted 23:11, 15 авг 21

Индивидуальные IPv4 прокси для работы Вконтакте и социальных сетях динамические

7 Keted 18:10, 16 авг 21

lte прокси

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама