Бачковският манастир посреща Великденските празници в ремонт

15:40, 23 апр 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реставрират се стенописите в централната църква на Бачковския манастир. „Предварително се извиняваме на хората, че ще ги посрещнем със скеле тази година за Великден и съжаляваме за неудобството, което ще им създадем, но мястото е обезопасено, хората спокойно могат да си запалят свещичка”, каза архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, цитиран от Радио Фокус 

По думите му, хората, които ще дойдат, ще могат да видят един много красив Христос от 17 век в притвора на църквата, който е бил реставриран за един месец работа.

 „Невероятна красота, невероятна пластика, с над 1200 орнаменти около самия Христос. Нещо изключително красиво”, каза архимандрит Симон. Той посочи, че самите реставратори твърдят, че това е шедьовър на стенописното изкуство от началото на 17 век. Реставрацията на централната църква в манастира се извършва от екипа на проф. Григор Григоров. „Това е екипът, който реставрира Боянската църква, който пренесе древната църква на Ларгото в София, който реставрира централната църква на Рилския манастир, това е може би най-добрият реставраторски екип на територията на България”, каза отец Симон.

В момента се работи и по отводняването на църквата, тъй като се е оказало, че 65% от стените, където са стенописите, са влажни. Провеждат се строителни работи по отводняването, за да спре всякаква влага и да може да се работи по реставрацията на иконите. „Надяваме се догодина, за Богородица, ако няма допълнителни усложнения, църквата да е готова”, каза игуменът. „Когато реставрацията привърши, централната църква на Бачковския манастир ще блесне със своя блясък от началото на 80-те години”, каза още архимандрит Симон.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама