"Теси" открива нов завод за 15 млн. лв. в Шумен

15:56, 23 апр 16 25 933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов завод за бойлери ще разкрие в Шумен компанията "Теси". С инвестицията от 15 млн. лв. поделението за уреди "Теси" ще се удвои и ще може да произвежда над 1 млн. бойлера годишно, съобщава "Капитал".

Новото предприятие ще е на шест хиляди квадратни метра застроена площ и ще произвежда 550 хил. електрически бойлера годишно. За строителството е използвано банково и собствено финансиране. Оборудването вече е монтирано, приключват и 72-часовите проби на линиите. Обучението на новоназначените 80 души започна още през миналата година, уточнява пред медията собственикът на компанията Жечко Кюркчиев.

Новата инвестиция заедно с действащия завод и с логистичния терминал на "Теси" оформят общо 16 хил. кв. м. застроени пространства на една от работните площадки на дружеството в Шумен, където се произвеждат електрически бойлери с марката ТЕСИ.

"Капацитетът ни беше недостатъчен и затова трябваше да работим на три смени седем дни в седмицата, за да посрещнем поръчките. Целта ни е с двата завода да произвеждаме над един милион бойлера годишно при двусменен режим на работа за пет работни дни в седмицата. Освен това ще можем да предложим изделия от ново поколение, което беше невъзможно при сега действащите мощности", обяснява Жечко Кюркчиев.

В момента се изгражда и завод за топлообменници (части за бойлерите) в Смядово, който трябва да бъде завършен през 2017 г. Досега в него са инвестирани 500 хил. лв., а до края на следваща година ще бъдат вложени още 1 млн. лв. В новото производство ще бъдат открити 15 нови работни места, съобщава още Жечко Кюркчиев.

По данни на дружеството "Теси" е лидер на българския пазар в производството на ел. бойлери (който се оценява на около 200 хил. годишно) с 40% пазарен дял. От компанията твърдят, че са с най-голям пазарен дял (40%) и при производството на отоплителни уреди.

В последните 10 години в "Теси" са направени инвестиции за 55 млн. лв., от които 15 млн. лв. са за новия завод за бойлери.

По думите на Кюркчиев дружеството приключва 2015 г. с 27% ръст на приходите от продажби в сравнение с предходната година, като постъпленията вече са 84 млн. лв. Около 80% от тях са от износ към повече от 40 държави.

Фирмата планира 20% ръст на продажбите през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама