Българите в чужбина с петиция срещу поправките в Изборния кодекс

16:53, 23 апр 16 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите в чужбина инициират петиция срещу поправките в Избордния кодес до президента Росен Плевнелиев, депутатите от 43-то Народно събрание и до премиера Бойко Борисов.

Съгражданите ни зад граница искат искат да бъде създаден избирателен район „Чужбина“, да има възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България. Според тях се предлагат като заместител на отказаните им физически секции на удобни за диаспората места - ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за Президентски избори 2016.

Българите в чужбина са категорични, че чрез приетите промени в Изборния кодекс, управляващото мнозинство на практика отнема достъпа им до смислено участие в българския обществен живот.

„Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново. Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души“, пишат сънародниците ни в писмото си.

Според тях изказването на Цветан Цветанов, бегло чертаещо възможност за „експериментално електронно гласуване“ за президентските избори, не може да успокои надигналото се сред диаспората безпокойство относно недалновидните промени в ИК.

Те призовават президента да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина, да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница.

„Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електрнното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.“, пишат още българите в чужбина.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама