Антон Дончев в Бургас: В земята ни има по-голямо богатство от нефт и газ

17:28, 23 апр 16 / Култура 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В земята под нас се крие много по-голямо богатство от нефт и газ, които сега ще търсим. И това е оставеното от древните траки, чиито наследници сме ние.

Това заяви големият писател акад. Антон Дончев в Бургас. Днес той гостува в родния си град, за да представи последната си книга "Сянката на Александър Велики".

„Това е книга, посветена на нашите прадеди траките, които победиха страха от смъртта и повярваха в безсмъртието. Тя разказва за смели мъже, родени и отгледани от земите на Балканите, които изораха браздите на нова цивилизация до границите на познатия свят. Тя е за сляпата жрица Хестия, която се опитва да премине през границите на този свят и да достигне до света на звездите. И за първите богове кабирите, за които златото на Лизимах е като меда за пчелите“ – разказа Дончев.

Авторът на вечния роман „Време разделно“ си спомни и за своето детство в Бургас. Според него тогава хората тук са били много по-добри по душа и са били готови да помогнат на всеки. За разлика от тогава обаче сега се раждали много по-красиви деца. Последното било хубаво, но едновременно с това будило тревога у Дончев. Според него историята сочила, че се ражда по-красиво поколение, когато положението в страната не е добро – по време на войни и бедствия. Красотата е начин на самозащита на природата, за да оцелее народът, казва знаменитият бургазлия.

Макар и на 85 години Антон Дончев показа, че не е загубил кавалерското в себе си – той целуна по джентълменски ръката на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която бе гост на представянето на неговата книга. Тя беше от първите, които получиха книга с автограф от твореца. Дончев даде и още много автографи на свои почитатели, които извиха дълга опашка пред него в бургаски мол – едно необичайно място за представяне на книга, но увенчало се с неподозиран успех.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама