Няма епидемия от въшки сред русенските ученици, успокои Община Русе

17:47, 23 апр 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Назначените медицински специалисти в здравните кабинети провеждат необходимите противоепидемични дейности за предотвратяване възникването и разпространението на заразни и паразитни заболявания в детските заведения и училищата“.

Това увериха от Община Русе във връзка с питане на Topnovini.bg по въпроса за разпространението на въшки по русенски ученици след сигнал на родители от Русе.

Припомняме, че бе изразено притеснение, че епидемията сред засегнатите не може да се спре, тъй като децата непрекъснато общуват помежду си, дори когато не са в класните стаи. Освен това според родителите, въшките са мутирали и не умират от никакви препарати, продавани в аптечната мрежа.

От местната администрация уточниха, че със заповед от 20 януари 2015 г., на кмета на Русе Пламен Стоилов са разпоредени действията, които следва да осъществяват медицинските специалисти, назначени в здравните кабинети на образователните институции.

С нея са запознати срещу подпис всички заинтересовани страни. За изпълнението на заповедта се следи от експертите в отдел „Обществено здраве“, които осъществяват периодични проверки в здравните кабинети на училищата и детските градини, като следят и за спазване на разпоредбите на Наредба № 3 на Министерство на здравеопазването за дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата.

„От началото на учебната година до момента са извършени 46 проверки, при които не е констатирана масова опаразитеност в детски или ученически колектив“, категорични са от отдел „Обществено здраве“ на Община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама