Мартин Ангелов: Важно е продукта, който представяш да има потенциал

18:21, 23 апр 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мартин Ангелов е на 25-години, завършил е архитектура и е създател на най-успешния проект за превозно средство в света за 2015 г. Модерният Halfbike, който конструира е хибрид между колело и скейтборд. Оказва се, че това е най-успешният проект на българския бизнес до момента.

Младият предприемач гостува днес в Шумен и изнесе лекция пред членовете на Предприемаческата академия “CREW 21” в зала “Форум” на Гранд хотел “Шумен”.

Идеята за нестандартното превозно средство се заражда още през 2010 година. С нея Мартин участва в конкурс за колело в Сеул, но без успех. Две години обаче идеята не му дава спокойствие. “Винаги съм търсил нещо интересно, извън познатите рамки”, казва младият мъж. Прави няколко прототипа от стари велосипеди, но те не го удовлетворяват. Докато накрая не му хрумва да създаде хибрид между колело и скейтборд. За кратко време усъвършенства рамката и задните колела.

Подготовката за първата кампания “Kic kstarter” през 2014 година му отнема шест месеца. Събира 80 хил. долара и прави първите 100 Halfbike. Заедно със съдружника си Михаил Калинов ги сглобяват в помещение 2 на 4 метра.

Следват нови подобрения по корпуса на колелото. Втората кампания “Kickstarter” през 2015 година подготвя само за месец. Тогава идва и пробива. Само за една вечер получава 500 поръчки, а до края на срока те набъбват на 2000. Събира се и впечатляващата сума от 1 млн. долара. През есента на миналата година първите продукти от втората кампания били готови. “Създадох екип от приятели с отношение към продукта. Наехме ново удобно за работа помещение. До началото на тази година произведохме поръчаните бройки”, разказа Мартин и добавя, че в началото срокът за производство и доставка на колелото отнемал до шест месеца. Сега обаче продуктът може да се получи във всяка точка на света за седмица. Най-много Halfbike екипът на предприемчивият българин, произвел за САЩ, но негови колела се карат в държавите от Западна Европа и развитите страни в Азия.

“Най-голямата награда за мен е удовлетворението на клиента от продукта”, споделя Мартин и добавя, че цената на първия модел колело е бил 800 долара, вторият струвал 400 долара, а в момента на сайта на продукта той се предлага за 600 евро, а всеки детайл минава през ръчна обработка. Голямата част от цената се генерира от разходите за доставка.

В процеса на работата екипът на Мартин си партнирал с най-добрите фирми производителки на велосипеди у нас.

Целта на младия предприемач е да утвърди последния модел на Halfbike и затова не се стреми към големи поръчки, а държи на качеството на продукта. Успешният предприемач обаче не крие, че той и екипа му вече обмислят електрически и детски модел на колелото.

“Стремим се да продаваме колелото на хора, които вече са го пробвали. Така всеки притежател на нашия продукт може да стане и продавач, като това му носи 10% печалба от цената”, обяснява Мартин.

Българският продукт вече е копиран от фирми в Китай. Струва малко над 300 долара, но е с по-ниско качество.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама