Денят на книгата в „Перото“ (снимки)

18:23, 23 апр 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 23 април – Международния ден на книгата по терасите на „Перото“ бяха разположени цветя и книги. Всяко издателство покани интересни автори и представи най-интересните си заглавия за радост на любителите на книгите. В базара се включиха издателствата: “Сиела“, “Жанет 45“, “Колибри“, “Хермес“, “Труд“, “Бард“, “Ентусиаст“, “Весела Люцканова“, “Фама“, “Рива“, “Унискорп“, “Атлантис“, “Кралица Маб“, “Делакорт“, “Алтера“ и други.

Традицията на този празник е от 1929 г., когато за първи път книжарите в Барселона решават да почетат Мигел де Сервантес в деня на неговата смърт с размяна на книги. От тази година нататък, на всеки 23 април, който също е и Празникът на Каталуния се чества всяка година. Мъжете подаряват на любимите си жени роза - символ на красотата, а жените подаряват на възлюбените си книга - символ на вечността. От 1995 г. ЮНЕСКО постановява 23 април за Световен ден на книгата, защото на тази дата са починали също и Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. У нас той се чества от 2005 г., като дори на този ден се връчваше наградата “Рицар на книгата”, а от 2010 г. Асоциация “Българска книга” (АБК) започна да отбелязва месец април като “Месец на книгите”, а негов завършек е “Походът на книгите”, който приключва всяка година, именно на 23 април.

Инициативата в Литературен клуб “Перото” този месец е посветена на поезията – 60 книги на 60 изключителни поети очакват всеки от посетителите. Всеки ден се представят по 2 от тях на Facebook страницата на “Перото”.

Столична библиотека направи специален жест към читателите като дари 100 книги на Литературен клуб „Перото”.

“Всеки, който с грижа, любов и последователност създава и пази света на книгите е истински рицар – днес е празник на всички, които обичат книгите, които са ги пуснали в живота си и които ценят труда на хората на перото. Щастлив съм, че тази древна рицарска традиция събра на днешния ден в Двореца стотици хора и се надявам все повече рицари да идват тук в Световния ден на книгата всяка година”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош, който миналата година на днешния ден беше удостоен със званието “Рицар на книгата” заради създаването на “Перото” и Национален център за книгата.

От 19:00 ч. Кирил Кадийски ще представи “Сонети” на Шекспир - уникално двуезично издание, което е събитие само по себе си, в каквото се превръща всеки нов превод на Шекспир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама