Омбудсманът продължава да подкрепя собствениците на ракиени казани

21:57, 23 апр 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да се откажа от подкрепата си към собствениците на ракиени казани. Това заяви в интервю за Topnovini.bg омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос дали ще продължи да подкрепя едноличните търговсци, въпреки решението на Конституционния съд (КС).

На 21 декември миналата година омбудсманът внесе първата си конституционна жалба срещу забраната за варене на ракия за "лична консумация" през първите шест месеца от годината. Казаните бяха разделени на два основни типа – под 500 и над 500 литра. Разликата е в двойно по-високия акциз за продукцията на големите казани. Тези мерки бяха приети, за да се намали производството на безакцизен алкохол. Манолова обаче обяви това за "крайно несправедливо", защото ограничавало селскостопанската дейност на българските граждани. Конституционният съд единодушно отказа да се занимава с темата.

"КС се произнесе във връзка с моята жалба с аргумент,  че омбудсманът няма право да защитава еднолични търговци, а само български граждани. Независимо от това дали съм съгласна или не с такова разбиране, тъй като едноличните търговци също са български граждани, аз уважавам и ще се съобразя с решението. Следващото, което ще направя, е да представя моята жалба на органите, които имат право да сезират КС", уточни Манолова. 

Омбудсманът допълни, че първо ще опита в парламента и поясни, че са нужни 48 депутати, които да подадат жалбата. Освен това, ще я адресира и до другите органи, които имат право да сезират - Министерски съвет, главния прокурор и върховните съдилища.  

"Няма произнасяне, че жалбата е неоснователна, има произнасяне, че е извън правомощията на омбудсмана. С аргументите, които съм посочила в жалбата,  ще се опитам да убедя други институции, които могат да сезират Конституционния съд", заяви още Манолова и подчерта, че правилата трябва да бъдат еднакви за всички.

Цялото интервю с Мая Манолова може да прочетете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама