Търговище пак ще участва в общинския фонд за солидарност

07:05, 25 апр 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище да внесе 3 хиляди лева във Фонд "Общинска солидарност" на Националното сдружение на общините. Това предложение ще бъде внесено на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък. Вносител на докладната записка е кметът д-р Дарин Димитров, който предлага местната власт да продължи да участва с финансови средства във Фонда, след като през миналата година същата сума беше преведена от местната хазна. Парите трябва да дойдат от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Сдружението на общините взе решение за създаване на Фонд "Общинска солидарност" в края на 2014 година след зачестилите екстремни природни явления, които поставиха общините пред сериозни предизвикателства. тогава местните власти отчетоха, че в началото на кризисните ситуации, когато е най-необходимо спешно ангажиране на техника и екипи за спасяване на хора и предотвратяване на разрастването на последствията, те не са разполагали с необходимия финансов ресурс за покриване на тези трудни за планиране, но неотложни за извършване разходи. Целта на фонда за солидарност е чрез междуобщинска подкрепа, пострадалите кметства да бъдат подпомагани финансово за покриване на тези неотложни разходи.

Ако предложението корекцията на местния бюджет ще е към дата 1 април, а кметът ще бъде представител на Общината в Общото събрание на Фонда в края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама