Правнукът на Райна Княгиня гостува в Асеновград

08:56, 25 апр 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правнукът на Райна Попгеоргиева Футекова, останала в историята с името Райна Княгиня, гостува днес в Асеновград. Здравчо Здравчев е правнук по майчина линия на героичната българка, ушила знамето на Априлската епопея.

Дядо му генерал-лейтенант Иван Дипчев е най-големият син на Райна княгиня и Васил Дипчев - подвойвода в Брацигово по време на Априлското въстание. Чичото на съпруга на Райна Попгеоргиев пък е Димитър Дипчев -Дамаскин, митрополит Велешки, който преди избора му за митрополит е водач на църковната борба в Пловдив и Тракия и създава духовното училище в Араповския манастир. Бабата на Здравчев по майчина линия пък е потомка на големите котленски родове Богориди, Кръстевич и Мамарчеви.

По бащина линия Здравчо Здравчев е от Асеноградско - с. Патриарх Евтимово (Пранга). Председател е на Националното сдружение "Стари, възрожденски и поборнически родове".

В Асеновград правнукът на Райна Княгиня ще разкаже за славната епопея на Априлското въстание, чиято 140-а годишнина се чества тази година. Предвидени са две срещи в Градска библиотека - от 14 часа с ученици и от 17.30 часа с асеновградската общественост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама