Над 500 учени работят в Медицинския университет във Варна

10:42, 25 апр 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Медицинския университет във Варна в момента работят 546 учени, по-голямата част от които са отлични клиницисти, които са се наложили не само в България, но и в Европа. Научноизследователският институт към университета, който бе създаден преди няколко дни, ще обедини този огромен потенциал от експерти, отличната изследователска база и търсенето от страна на индустрията и ще се превърне в инкубатор за наука, но не сухо познание и никому ненужни експерименти, а наука, свързана с практиката.

Това обясни проф. Христина Групчева, зам.-ректор по иновации и транслационна медицина и един от лидерите на работната група за създаване на института. По думите й новото звено ще стимулира научната и развойна дейност на университета и ще хармонизира процеса на организиране и провеждане на мащабни научноизследователски проекти.

Медицинският университет във Варна е предпочитан партньор в многобройни проучвания, които са в областта на клиничната медицина и общественото здраве.  Към момента само в една от клиничните му бази – варненската болница „Св. Марина“, се реализират 92 клинични изпитвания, посочи проф. Групчева.

През периода 2016 - 2019 г. се предвижда промяна в правилата за реализация на изпитванията, както и прецизиране на изискванията към партньорските изследователски организации и фармацевтични компании. Тази реорганизация ще доведе до ръст между 10 и 15%, или около 60 нови клинични изпитвания годишно. Най-широко ще бъдат застъпени изпитванията във фази 3 и 4, изследващи терапии на социално значими и редки заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама