ДСБ иска отмяна на цената на билета в София (обновена)

11:38, 25 апр 16 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решението, с което беше вдигната цената на еднократното пътуване в София, следва да бъде отменено от общинския съвет и прегласувано. Ние ще направим предложение за прегласуване. За това се обявиха на специална пресконференция общинските съветници от ДСБ Трайчо Трайков и Марта Георгиева. Те посочиха, че изразяват позицията на поне 6 от 11-те съветници на Реформаторския блок в Столична община.

Припомняме, че на 14 април с гласовете на четиримата съветници от СДС и Прошко Прошков (ДБГ) и на ГЕРБ Столичният общински съвет одобри билетът да поскъпне до 1.60 лв.

„Не може София да бъде газова камера за деца и увеличавайки цената да вървим в тази посока. Убеден съм, че увеличение на билета не трябва да има“, каза Трайков. Той обясни, че бюджетът на София е предвиждал столицата да стане зелен и здравословен град, но увеличението на билета предполага повече използване на автомобили.

По думите на двамата съветници от това, че кметът Фандъкова е загубила доверието на Центъра за градска мобилност следва общинският съвет да не се доверява на ръководството му, което беше инициатор на поскъпването на билета за градския транспорт. От ДСБ потвърдиха, че също искат оставките на ЦГМ, поискани и от кмета на София.

„Поех ангажимент към кмета Йорданка Фандъкова, след като ми бъдат предоставени материалите дружеството да дам професионално мнение за оптимизация на разходите на ЦГМ“, заяви още Трайчо Трайков, който беше министър на икономиката в първия кабинет на Борисов. Той допълни, че е предупредил транспортната комисия към общината да задраскат цялата обосновка на ЦГМ за повишаването на цената.

Марта Георгиева посочи, че нередности има и в други общински дружества освен в ЦГМ и коментира, че те въобще не обичат да дават разчети и отчети.

„Екоравновесие“ е общинско предприятие с 2,5 млн. лв. бюджет и досега няма разчет къде ще отидат тези пари. Един от приютите на това предприятие е изграден за 3 млн. лв. и представлява една метална ограда на голо поле“, заяви Марта Георгиева и помоли, както при случая за ЦГМ медиите да следят как се харчат парите и в другите общински предприятия.

Общинският съветник от ДСБ обясни, че е изпратила множество писма до зам.-кмета по екология, но всеки път й се отговаря формално и безсъдържателно. Според нейни анализи това, което се дава като отчети от „Екоравновесие“ са безсмислено нахвърляни числа без връзка. Според нея, както със случая със спирките трябва да се направи и оценка и на тази поръчка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама