Месец след атентата в Брюксел метростанция „Малбек“ работи отново

12:26, 25 апр 16 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33 дни след терористичните атаки в Брюксел взривената на 22 март метростанция „Малбек“ отново отвори врати, съобщава „Дерниер йор“.

Метрото в Брюксел от днес работи отново в обичаен график, всички 69 спирки са отворени от 4.30 ч. до 0.30 ч., макар движението на пътниците да се осъществява само през един или два входа (изхода). В последния месец не всички спирки бяха обслужвани, а влаковете се движеха само от 6.00 ч. до 22.00 часа.

Охраната на метрото се осигурява от полиция, военни и службите за сигурност на подземната железница.

По време на терористичните атаки в метрото на Брюксел загинаха 16 души.

Изградена е възпоменателна стена, на която всеки може да остави послание в памет на жертвите.В събота до станцията бяха допуснати пострадали от атентата и близки на загиналите.

Както Topnovini.bg съобщи, залата за заминаващи пътници на летище "Завентем" - другата цел натерористите, също е частично възстановена. Пространството е разделено с нова стена на две части - едната е изцяло възстановена и изглежда готова за работа, а втората е скрита от погледа на посетителите и включва най-тежко поразената зона при взривяването на трите бомби на атентаторите.

В последната седмица бе възобновено частично движението на влакове и автобуси от градския транспорт до летището. Засега аерогарата работи с около половината си капацитет, като целта е най-рано до лятото дейността да се върне към мащабите отпреди атентата.

По време на разследванията на атентатите бяха открити силни връзки между терористите, ударили Париж на 13 ноември 2013 г., тези от Брюксел през март, както и с извършителя на първия атентат на „Ислямска държава“ в Европа на 24 май 2014 година.

Белгийските медии очертават плътна връзка между терористите, ударили Париж през ноември миналата година и Брюксел през март, с извършителя на първия атентат на "Ислямска държава" (ИД) в Европа на 24 май 2014 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама