Открадната преди 20 г. уникална тракийска маска се завърна в Пловдив

12:29, 25 апр 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална тракийска маска, открадната при въоръжен грабеж през април 1995 г., се завърна в експозицията на Археологическия музей, съобщи директорът Костадин Кисьов.

Безценният експонат вече е изложен в музея, редом с останалите предмети, открити в надгробна могила "Каменица" в Пловдив. Шлем-маската е част от гробния инвентар и е датирана от I век от н.е.

Преди 21 години маската е открадната от Археологическия музей и едва миналата година бе открита от спецове от сектор "Трафик на културни ценности" в ДАНС.



"В света има не повече от 3-4 такива маски. Почти бяхме изгубили надежда, че някога ще я видим отново", сподели Кисьов. По думите му архeологическата ценност е била в много лошо състояние. Почти целият шлем, както и лицето, са били разбити и счупени, но маската вече е напълно реставрирана от Милица Илиева.

Експонатът е изложен в музея редом с останалите предмети, открити през 1905 г. при разкопки в могила, намираща се в някогашната местност Каменица в Пловдив. Намерени са още два златни венеца, златни пръстени и други предмети, голяма част от които са италийски. Предметите са погребални дарове и по всяка вероятност става въпрос за погребение на знатен тракийски вожд.



Шлем-маската е параден шлем, който е носен по време на военни паради и церемонии. Подобни екземпляри в момента има изложени в Германия и Франция. Като произведение на изкуството е уникална, цената на такъв експонат на аукциони варира между 2 и 3 милиона евро.



Кражбата на маската през 1995 г. е била поръчкова, категоричен е Кисьов. Обирът е станал в неделен ден в обедната почивка на музея. В сградата е била само охраната, когато на вратата се звъни. Дежурният пазач отваря, двама го нападат и го удрят с дръжката на пистолет. Нападателите влачат пазача до залата и с обувката му чупят витрината, в която е била изложена шлем-маската. Откраднат е единствено този експонат, макар че до нея са били и златните венци, а в съседната зала е имало витрина със 760 оригинални златни монети. След чупенето на витрината се е задействала системата за СОТ и полицията е пристигнала на 5-ата минута, но от нападателите нямало и следа.



В момента все още се водят процесуално-следствени действия, тъй като става въпрос за международен трафик на антики, поясни Кисьов.

Експонатите в Археологическия музей днес се съхраняват при далеч по-сигурни условия, в специални витрини, които са противоударни, навсякъде има камери за видеонаблюдение. Охранителната система е усъвършенствана, има 24-часово наблюдение на всички помещения. През нощта музеят се пази и от въоръжена охрана.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама