Въвеждат задължителна специализация за изучаващите „Туризъм“

13:51, 25 апр 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Практическото обучение в туристическия сектор ще се увеличи като ще бъде въведена задължителна специализация между 2 и 6 месеца през активните сезони. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след проведена бизнес закуска с представителите на браншовите туристически организации, съобщават от пресцентъра на МОН.

На фона на недостига на квалифицирани кадри стана ясно, че четирима от всеки петима, завършили висше образование по туризъм, намират реализация в друга област или остават безработни.

На нас ни трябва качествени кадри, които още в училище да са подготвени в реална среда, каза Людмила Некова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът ще изпрати своите предложения за промени в най-кратък срок, включително и по проекта на Закона за професионалното образование.

Вицепремиерът Кунева изнесе данни за реализацията на завършващите висше образование по туризъм. Най-добре на трудовия пазар се реализират дипломиралите се в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (близо 32% от завършилите), най-малко - възпитаниците на Колежа по туризъм в Благоевград (8,4%). От Икономическия университет - Варна се реализират в сектора 15.43%, докато от Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас още по-ниско - 13.98%.

Обучение на студенти по специалности на висшето образование от професионално направление Туризъм се извършва в общо 14 висши училища. Броят на обучаваните в професионалното направление студенти за първия семестър на учебната 2015 – 2016 г. е около 6000.

Туризмът действително отчита потребност от кадри, но не за ръководни позиции, за което е необходимо висше образование. Затова вниманието ни е насочено към професионалните гимназии по туризъм, които могат да подготвят изпълнителски кадри за туризма, подчерта Кунева. Професионално образование в бранша се осъществява в 130 училища, от които 85 професионални гимназии, 25 СОУ, 16 ПУИ, СПИ и  2 училища за деца с увреден слух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама