Община Пловдив завежда обратен иск за Синята къща

15:56, 25 апр 16 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив обмисля да заведе обратен иск за инвестициите, които е направила в Синята къща в Стария град, съобщи кметът Иван Тотев във връзка със спечеленото в Страсбург дело от наследниците на къщата срещу реституцията на имота. Според решението на европейския съд семейство Ченгелян трябва да си върнат владението върху къщата до ноември т.г. или пък да бъдат обезщетени от Общината с равностоен имот или 350 хил. евро.

"Община Пловдив е влагала доста средства в поддръжката на Синята къща в Стария град. Това де факто е нова сграда, строена на мястото на някогашната, унищожена след пожар", категоричен е Тотев. По думите му в момента се обсъжда с юристите от Общината и в следващите няколко дни ще бъде готов доклад за възможностите за обратен иск за стотиците хиляди левове, които Общината е вложила в сградата. "Общо взето, това е неприятна история", каза още Тотев.

По казуса с оспорваната реституция Община Пловдив спечели всички дела пред българските съдебни инстанции, затова и собствениците се жалваха пред съда в Страсбург.

Синята къща, известна и като Павлитовата къща, е паметник на културата с национално значение и през 1966 г. е национализирана, като на собствениците е платена парична компенсация.

През 1992 г. наследниците на имота подават искане за реституция. След отказа на Община Пловдив те обжалват пред Окръжния съд в Пловдив, а впоследствие и пред Върховния административен съд. В крайна сметка ВАС излиза със становище, с което отменя отказа на кмета на Пловдив за връщане на къщата на собствениците.

Наследниците получават нотариални актове, но така и не успяват да влязат във владение и съдебната сага продължава, докато през 2007 г. Върховният касационен съд излиза с окончателно решение за отмяна на реституцията.

В момента в Синята къща се помещава Общинската фондация "Пловдив 2019". Фондацията е учредена през 2011 г. по решение на Общински съвет - Пловдив, като основна нейна цел е подготвянето на документи и проекти за кандидатстване и избиране на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама