България е готова да предотврати епидемия от нодуларен дерматит, увери министър Д.Танева

16:37, 25 апр 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Очакваме първата пратка с ваксини от Европейската комисия в сряда, след което има направена организация с частно практикуващите и държавните ветеринарни лекари до една седмица да бъде извършена самата ваксинация. Очакваме навлизането на болестта от есента на миналата година, взели сме всички възможни мерки за предотвратяване на възможните рискове за заразяване, и тяхното изпълнение следва да доведе до овладяване по най-бърз начин на заболяването". Това заяви в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя съобщи, че от събота е започнало пръскането върху терени, на които най-често се развиват разпространители на болестта - предимно насекоми, облетени са терените над община Димитровград, днес е работено в Стара Загора, предстои обработването на водните басейни около реките Марица, Струма, Тунджа. Ще бъде обхваната и 50-километровата зона по протежението на цялата южна граница, ще се търсят и средства за пръскане в рисковите райони край река Дунав. 

Министър Танева припомни, че фермите трябва да вземат всички мерки за повишаване на биосигурността си, особено в този период, в който все още не може да се каже в каква степен е овладяна заразата и не е извършена ваксинация. Самата ваксинация започва още тази седмица, когато в страната ще пристигне пратка със 150 хил. ваксини. България е поискала 350 хил. ваксини, които ще са напълно достатъчни за всички погранични райони в Южна България, но тъй като всяка ваксинация води до големи рестрикции, решения за това ще се вземат според степента на овладяване на заразата за да няма ограничения върху търговията. 

От 15 април пък е започнало хуманното евтаназиране на заразени животни, а от миналата седмица е преведен първият транш обезщетения от 200 хил.лв. на фермерите, загубили животни. Първите три засегнати ферми вече са получили своите обезщетения - по 1075 лв. на крава. Танева увери, че министерството е в готовност още на третия ден след унищожаването на заразени животни да изплаща обезщетения за тях. 

Заразният нодуларен дерматит е вирусно заболяване предимно по говедата, чието разпространение започва от Африка и през последните години се разпространява из Европа. Характеризира се с треска, нарушения в очите и носа, нодуларни и некротични изменения на кожата, оток на крайниците, както и подути лимфни възли. Заболеваемостта е висока, но смъртността е сравнително ниска. Предава се предимно чрез ухапване от насекоми, като обаче не е заразен за хората. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама