Поставят статуята на Алеко на "Витошка" около 11 май

17:33, 25 апр 16 / Любопитно 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Статуята на Алеко Константинов ще бъде поставена на столичния булевард "Витоша" около 11 май, датата, на която писателят намира смъртта си през 1897г. Това съобщи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, който днес заедно с общински съветници посети леярната в Требич, където се изработва статуята, предаде "Дневник". Техническата подготовка по монтирането е възможно да забави поставянето и откриването с ден или два.

Освен статуя в реални размери на Щастливеца, в композицията е включен и куфар, облегнат на улична лампа с табели, които сочат посоките към Чикаго, Виена, Прага и Будапеща - препратка към безсмъртните произведения на писателя.

Проектът на статуята струва около 50 хил. лв. След провеждането на втори конкурс предствители на общинския съвет, на художествената и архитектурната гилдии избраха проекта на скулптора Борисов Борисов и архитекта Пламен Цанев. 

Първият конкурс, когато победител беше проектът на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов с помощта на авторите Константин Чапкънов и Станислав Чапкънов, беше отменен, защото Министерството на културата не е било уведомено за него. При втората процедура победителите завършиха на четвърто място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама