Работниците от “София-БТ” искат фабриката на франчайз

17:40, 25 апр 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на работниците и служителите на фабриката на “Булгартабак” в столицата - “София-БТ” АД, искат дружеството да им бъде предоставено на франчайз. Това става ясно от съвместно прессъобщение на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Те искат да поемат цялото управление, произвдоство и реализация на продукцията, носеща търговските марки, произвеждани в цигарената фабрика в София. От 1 април т.г. дружеството официално спря работа за неопределен срок, а част от производствените линии бяха изнесени в неизвестна потока.

Работниците и специалистите считат, че с възможността за поемане на ангажимент за възстановяне на работа на целия персонал в „София-БТ” АД, ще се избегнат масовите съкращения на над 400 заети в момента в дружеството и ще бъдат спазени клаузите в договора за приватизация – ангажимент дружеството да работи до 2021 г., казват синдикатите. 400-е заети ще бъдат освободени на 10 май т.г.

Те обаче се оплакват, че въпреки протестите им, до момента няма реален диалог, а не е проведена нито исканата среща с мажоритарния собственик на “Булгартабак-Холдинг”, нито тази с премиера Бойко Борисов.

Синдикатите са поискали от Комисията за финансов надзор и информация за реалния собственик на австрийската фирма, придобила през 2011 г. 80% от акциите на тютюневия холдинг. Комисията, оглавявана от Стоян Мавродиев, мълчи.

От двете организации подготвят нов протест - от 10.00 ч. в сряда пред сградата на Министерството на икономиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама