Реформатори питат Горанов прави ли национализация на втората пенсия

17:50, 25 апр 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Министър Горанов, отново ли се прави опит за национализация на вноските за втора пенсия?“ Парламентарно питане до финансовия министър с този основен въпрос внесоха вчера депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Питането им е за предложеното от Министерство на финансите създаване на „общ пул“ за средствата за втора пенсия. Притесненията на Славов и Димитров са, че това би могло да се окаже един вид национализация на средствата за втора пенсия, както и че по този начин ще бъдат ощетени честните и съвестни осигурени лица.

"Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията". Това каза по-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов, помолен да коментира предложените в петък от ведомството промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до частните пенсионни фондове.

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в общ пул, вместо по индивидуална партида, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.

Министърът смята, че е трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида на даден пенсионер от втория стълб бъде изчерпана и може да се окаже, че средства по индивидуалната му партида са изчерпани в рамките на живота му, докато е пенсионер. Това, по думите му, поражда въпроса откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Според министъра средствата може да се осигурят чрез създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които са за сметка на вноските.

Горанов уточни, че предложенията за законови промени са част от обща стратегия и сега тече обществено обсъждане. Българската стопанска камара настоя законодатели промени да се правят едва след като минат стрес тестовете на пенсионните фондове, за да се види какво е състоянието им. Тя настоя да се удължи триседмичният срок за общественото обсъждане, който в голямата си част съвпада с празнични дни.

„Предложенията за законодателните промени, които Министерство на финансите представи, предвиждат средствата в частен пенсионен фонд за втора пенсия на лицата да се прехвърлят в „общ пул“ при настъпване на възраст за пенсиониране. На практика това би означавало, че средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи“, смятат Димитров и Славов.

В края на 2014г. ГЕРБ искаха 5-те процента от осигуровките за втора пенсия на всички българи, които през 2015г. започват работа за първи път да отиват директно в НОИ, вместо в частен осигурителен фонд. След което, веднъж прехвърлени към НОИ, лицето повече не можеше да пренасочи средствата по партидата си към пенсионен фонд. В последствие промените бяха отменени след категорично противопоставяне на целия Реформаторски блок и граждански протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама