Кандидатите за президент на крайната десница и на "Зелените" отиват на балотаж в Австрия

19:55, 25 апр 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът на крайно-дясната “Партия на свободата” застана начело в първия тур на изборите за президент на Австрия, показват първичните резултати, цитирани от BBC.

Норбер Хофер е събрал около 36% от гласовете за позицията, която медията определя като “предимно церемониална”, т.е. без реална власт. Вотът не е достатъчен за Хофер да избегне балотажа през май.

Срещу него най-вероятно ще се изправи Александър Ван дер Белен, независим кандидат, подкрепен от “Зелените”. Той събра около 20%

За първи път от Втората световна война насам, кандидатите на двете основни партии в Австрия не стигат до балотаж.

Социалдемократът Рудолф Хундщорфер и кандидатът на “Народната партия” Андреас Кол са получили по около 11%. Двете партии управляваха Австрия за десетилетия - или самостоятелно, или в коалиция.

“Разтърсването за австрийските политици е голямо”, коментира кореспондентът на BBC от Виена Бетъни Бел. Победата на крайно-десния кандидат е отражение на широкоразпространеното недоволство от статуквото, както и на притесненията относно имиграцията и икономиката. Подкрепата за двете основни партии намаляваше през годините. На последните избори през 2013 г. двете формации едва спечелиха достатъчно гласове, за да се обединяват в “голяма коалиция”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама