На 30 април изтича срока за подаване на уведомления в РИОСВ за пунктове за охлюви

06:54, 26 апр 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Желаещите да организират пунктове за изкупуване на лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia), трябва да подадат уведомление в РИОСВ- Русе до края на април.

Периодът за събиране от природата и изкупуване на живи охлюви за търговски цели започва на 10 май и ще продължи до 30 юни включително, съобщават от РИОСВ.

Инспекцията осъществява  контрол по спазване изискванията на специализираната заповед  на министъра на околната среда и водите (РД-361/09.04.2004 г.), в която са определени условията, редът за ползване, изкупуване и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от охлювите.

В нея са регламентирани още размерът на охлювите не по-малки от 28 мм в диаметър, начинът на съхранението им, наличие на  хладилни помещения, подходящ амбалаж и калибровъчно сито.

През 2015 г. са били регистрирани общо 16 пункта на територията на РИОСВ-Русе, като при проверките на място не е установено неспазване на цитираната заповед.

За нарушения на режимите, регламентирани в заповедта физическите лица се наказват с глоби от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама