В Сливенско няма регистрирани случаи на заболяването нодуларен дерматит

07:34, 26 апр 16 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседание на Общинската епизоотична комисия бяха обсъдени допълните мерки за недопускане на заболяването Заразен нодуларен дерматит, регламентирани със заповеди на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и на областния управител Татяна Петкова. С тях ще бъдат запознати всички кметове на 44-те населени места от Oбщина Сливен.

Официалният ветеринарен лекар на община Сливен д-р Веселин Василев запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка в страната. Той съобщи, че в Сливенско няма регистрирани случаи на заболяването и увери, че се прави всичко възможно за недопускане на болестта. 

Д-р Василев информира, че в района на Нова Загора се прави пръскане с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит. Предстои и ваксинация на преживните животни в средата на тази седмица.

Ветеринарният лекар припомни, че от Заразен нодуларен дерматит боледуват само едри преживни животни. Заболяването е векторно и се предава от насекоми и по механичен начин. Затова трябва да се спазва стриктно забраната за организиране на пазари и изложби, както и на забраната за движение на всички преживни животни. Д-р Василев подчерта, че болестта не е опасна за човека, но всеки контактен с животно или попаднал в огнището на заразата, може да бъде неволен преносител.

Заболяването при конкретно животно започва с треска, загуба на апетит, рязко намаляване на млеконадоя, а след 1-2 дни се появява и изрив (подкожни възелчета с размери от грахово зърно до орех), който постепенно обхваща цялото тяло. Заболяването обикновено започва с едно животно във фермата и постепенно се прехвърля и по останалите.

На практика е невъзможно да се опазят от заразяване животните при проникване на вируса във фермата. Затова най-важната предпазна мярка е недопускане появата на заразата в самата ферма, което най-често се дължи на нерегламентирани придвижвания на животни. Всяко посещение във фермата на транспортни средства, превозващи животни, прекупвачи, други фермери крие потенциален риск от пренасяне на заразата.

Общинска администрация - Сливен съдейства безрезервно на ОДБХ по предприетите мерки за противодействие на болестта и недопускане на възникване на огнище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама