Започнаха погребения в новото разширение на гробищния парк в Добрич

08:16, 26 апр 16 25 1035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извършени са първите погребения в новозакупения парцел в гробищния парк в Добрич, съобщи за Topnovini.bg управителят на „Обреден дом” Светлин Георгиев. Той се използва от 22 април, след като са приключили всички необходими процедури, след закупуването му от Община Добрич. Парцелът е с площ от около 3,5 декара и се очаква да стигне за около година-година и половина, след което отново ще трябва да се търси възможност за разширение на парка.

Поради недостига на места, последно са извършвани погребения и в района на храм, където има идея да се изградят урнови стени. Част от парцела обаче остава свободен и при възможност и осигурено финансиране, такива ще могат да се издигнат. Средно по 15-16 урни се погребват в Добрич годишно. Засега в гробищни парцели. Кремирането се използва най-вече, когато човекът е починал в чужбина и разходите, за да бъде докаран ковчегът с трупа му до България струва много повече в сравнение с разходите за кремация. Например, за връщане на труп в ковчег от Холандия сумата възлиза на около 7 000 евро, а от Гърция – 3000 – 3500 евро.

След като местната власт намери решение на проблема с разширението на християнската част на гробищния парк, то сега проблем се очертава с мюсюлманската. Там има свободни около 30 места, които, според Георгиев, ще стигнат за около 2-3 месеца. Освен това, там не може да се разчита на изоставени гробове, за които не е плащана такса, тъй като мюсюлманската религия не позволява полагане в стар гроб, поясни Светлин Георгиев. Той допълни, че общинската администрация вече води разговори за разширяване и на тази част от парка.

Проблемът с изчерпването на местата в гробищата в Добрич е поставен от управителя на „Обреден дом” още през 2012 г., когато има и решение на Общинския съвет, но конкретни действия така и не са предприети. Веднага след встъпването в длъжност на новия кмет Йордан Йорданов и екипа му, той е алармирал за проблема, като резултатът бе преговори със собственици на земи в съседство и сключване на договор след одобрение от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама