По 10 000 души в секция ще гласуват в Турция с новия Изборен кодекс

08:51, 26 апр 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако управляващите гласуват окончателно новия Изборен кодекс, в Турция ще има проблем със стандартно големия брой гласуващи. Това предрече посланикът на България в южната ни съседка Надежда Нейнски пред бТВ.

Тя направи изчисление, че в последните години в Турция средно гласуват между 50 000 и 70 000 души. С бъдещия Изборен кодекс в страната ще останат общо 5 секции – една в посолството в Анкара и 4 в различни консулства. Така на секция се пада средно по около 10 000 души, ако избирателната активност се запази, уточни Нейнски.

„Промените в този закон са по политически съображения. Българските граждани в Турция са много организирани и мотивирани и масово гласуват. Притесняват ме тези, които не са мотивирани как биха отишли до урните, като тук говоря за българите по целия свят“, каза още посланикът ни в Турция.

По думите ѝ въвеждането на електронното гласуване ще реши всички проблеми, породени от новия Изборен кодекс. Според нея обаче се забелязва нежелание във въвеждането на този тип вот.

Нейнски добави, че официално няма забрана български политици да навлизат на територията на Турция. Повод за коментара ѝ беше появилата се информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски са със забрана за влизане в южната ни съседка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама