Да се завърнеш в родния си дом в Чернобил

09:35, 26 апр 16 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват 30 години от най-тежката ядрена авария, позната на човечеството – тази в украинската АЕЦ Чернобил.

След инцидента на 26 април 1986 година от района са били евакуирани над 115 000 души. Десетки от тях така и не успяват да прежалят родното си място и избират да се завърнат в изоставените си някога домове, където да живеят до края на дните си въпреки рисковете.

Днес в забранената зона около авариралата електроцентрала живеят около 180 души. 80 от тях в Чернобил, а другите в околните села.

Такава е истoрията на 78-годишния Евгений Маркевич, пише „Дойче Веле“. От 30 години той се е "самонастанил" в чернобилската зона. "Самонастанилите се" са хора, които всъщност не трябва да са тук. Те са временно пребиваващи - вече почти 30 години. "На практика ние сме извън закона. В началото се обиждахме, когато ни наричаха "самонастанили се". Но вече свикнахме. Та ние сме си местни жители", казва той.

Бившият учител от чернобилското училище добре помни 26 април 1986-а. Заедно с учениците си подготвялли засаждането на картофите, видели дим около електроцентралата, но не му обърнали особено внимание, защото там често горяло по нещо. Няколко дни по-късно започнала евакуацията.

"Мен обаче ме теглеше насам. Исках да видя какво става в родния ми изоставен град. Исках да си нагледам къщата", споделя той.

Зоната около АЕЦ е обявена за забранена още през лятото на 1986-а и никой няма право да влиза там без специално разрешително.

Маркевич казва, че случайността му помогнала. "Пристигнах от Киев до Припят с корабче. А на брега ме посрещнаха милиционери. Сред тях имаше и един мой стар познат. Казах му защо съм пристигнал. Тогава той си свали униформата и фуражката и каза: "Хайде, влизай!". Така за първи път след евакуацията попаднах в Чернобил ", спомня си Евгений Макревич. Заминал за малко, но по-късно се върнал завинаги. "Започнах работа в дозиметричния контрол. Бях готов да върша всякаква работа, само и само да остана в Чернобил", казва той.

Днес Евгений Маркевич е пенсионер. Заедно с жена си отглежда плодове и зеленчуци в малката си градинка, помага на съседите и следни внимателно политическата ситуация в страната.

"И до ден днешен съм щастлив, че направих този избор", признава той.

69-годишната Мария Лозбин се е завърнала със семейството си в Чернобил преди 6 години, пише „Ройтерс“. Обработва земята в 30-километровата забранена зона. Жената разказва, че селото, в което била евакуирана, било пълно с пияници и наркомани. Къщата, в която я настанили, била толкова зле построена, с голяма пукнатина - от покрива до мазето, че я било страх, че нещо ще й падне на главата и ще я убие или осакати. Сега тя живее заедно със сина си и неговото семейство в Чернобил, в зона, до която се стига, след като се мине контролен пост и където любопитните туристи ги придружават водачи с дозиметри. Заедно гледат кокошки, гъски и патици, сади картофи и домати, бере гъби от близката гора. "Тук няма радиация. Не ме е страх от нищо", каза тя и добавя "А когато ми дойде времето да умра, няма да е от радиацията".

В близкото до Чернобил село Куповатое, отдалечено на 47 километра от авариралия реактор, живеят 16 души. Сред тях са Виктор Павлович Чаусов и съпругата му Мария също завърнали се тайно в дома си след евакуацията. Мария е била доячка в местния краварник, а Виктор е бил строителен работник.

Двамата живеят е бедност и пълно информационно неведение. Вода си носят от близкия кладенец. Един път в месеца пощальонът им носи пенсиите, а хляб и други продукти пристигат 2-3 пъти месечно с подвижен магазин. "Нямаме деца, затова и никой не ни идва на гости. Преживяваме сами. Както можем", казва Мария. Виктор споделя, че по-рано имали телевизор и следели новините. Той обаче се развалил и двамата сега знаят само, че в Киев имало революция и бил избран нов президент.

Виктор Чаусов също добре помни деня на аварията и евакуацията. "Подгониха хората като животни. Първоначално ни настаниха за три месеца в лагер в съседен район. А по-късно на някои започнаха да раздават жилища. Дадоха ни едностаен апартамент със завеси вместо врати. В такива жилища настаняваха по няколко семейства. В стаята имаше само един диван и другите спяха на пода на дюшеци", разказва той. Затова семейството решава да се завърне в родното село. "Вече сме стари. Работата не ни спори, но все пак отглеждаме краставици, картофи, домати. Понякога ходим на гости у съседите. Гледаме да се поддържаме един друг", добавя съпругата му.

Аварията

Аварията в АЕЦ Чернобил бе предизвикана от грешки при извършването на тест за сигурност в четвъртия реактор на атомната електроцентрала и в резултат облаци от радиоактивни вещества стигнаха до голяма част от Европа. Хората са евакуирани едва 36 часа след инцидента, което се оказва пагубно за хиляди.

 Спори се каква е крайната равносметка за броя на хората, които са починали от болести, свързани с радиацията, като рака.

Доклад на "Грийнпийс", разпространен преди годишнината, се позовава на беларуско изследване, според което смъртните случаи от ракови заболявания в резултат на аварията са 115 000, доста повече от данните на Световната здравна организация, която ги оценява на 9000.

В проучването на организацията се казва също, че хората, които живеят в района, продължават да ядат и да пият храни с опасно високи нива на радиация.

Нов защитен саркофаг



Снимка: Twitter

До края на 2016-а година предстои да бъде завършена основната част от строителството на новия защитен саркофаг. Той ще изолира разрушения четвърти реактор на атомната централа поне за още 100 години. Защото и 30 години след катастрофата, 95 на сто от радиоактивно заразените материали не са трайно обезопасени, те все още се намират под бетонния саркофаг, набързо построен след аварията, който обаче има опасни пукнатини и рискува да се срине.

Новият саркофаг ще е висок 110 метра, широк 260 метра и ще струва над два милиарда евро. Финансиран е основно от държавите от Г-7 и от няколко европейски страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама