Варненската библиотека се представя в Европарламента

09:50, 26 апр 16 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Навръх 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, варненската Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде представена в Европарламента. Там по инициатива на евродепутата Емил Радев ще се проведе прецентация под наслов „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“. Идеята е еврдепутатите и гостите на събитието да се запознаят със значението на славянската писменост и делото на светите братя Кирил и Методий за културното развитие на много народи в Европа. Във фокуса ще бъдат и усилията за популяризиране и за привличане на широка обществена и институционална подкрепа за библиотеките в ЕС.

„Горд съм, че имам възможността да покажем достойното място на България в Eвропа, защото с нашата писменост сме спомогнали за развитието славянската култура. Емблематично е, че точно на 24 май ще запознаем евродепутатите и с постиженията на варненската библиотека. Специално поканени ще бъдат и всички посланици на библиотеките в ЕП”, заяви Радев, който през 2014 г. прие мисията да бъде посланик на библиотеките в рамките на инициатива „MEP Library Champions“ и досега е бил партньор на редица библиотечни инициативи.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП награди победителите в конкурса, с който Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” отбелязва 150-годишнината от рождението на своя патрон. Близо 200 деца от цялата страна участваха в съревнованието с рисунки, а около 100 ученици се включиха в конкурса за есе, съчинение или приказка. Победителите, разпределени в три възрастови групи, получиха много награди, сред които и таблети, осигурени от Емил Радев. С негово съдействие големият победител сред учениците от IX до XII клас ще посети Европейския парламент в Брюксел. След сериозна селекция журито присъди тази награда на Мариян Кънчев от Хуманитарната гимназия „Константин Преславски” във Варна.

 „За мен е огромно удоволствие да видя във варненската библиотека толкова много четящи млади хора. Бъдещето на България зависи от образованите деца”, заяви Радев в приветствието си към участниците в конкурса. Директорът на библиотеката Емилия Милкова благодари на евродепутата за съпричастността и партньорството и му подари специалното издание, посветено на Пенчо Славейков. Със сборника, изготвен от екипа на варненската библиотека, се отбелязва и петдесетата година от избирането на поета за неин патрон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама