Данъчните спипаха 18 нарушители на борсата в Плодовитово

10:16, 26 апр 16 25 912 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18 акта заради неспазване на данъчни разпоредби са издадени само за един ден на борсата за плодове и зеленчуци в старозагорското село Плодовитово, съобщиха от НАП - Пловдив.

Акцията e осъществена от звеното за фискален контрол и отдела за оперативни проверки в НАП - Пловдив, и е продължение на тази в Първенец от миналата седмица. Съдействие е оказала и полицията.

Борсата в Плодовитово е с лиценз по Закона за стоковите борси и тържища, което задължава всеки регистриран земеделски производител, избрал да продава на нейна територия продукцията си, да има касов апарат. Изискването влезе в сила с последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, за които НАП - Пловдив, уведоми с писма още в началото на годината всички заинтересовани лица - кметове, в чиито общини има подобни места за търговия, както и лица, отдаващи площи под наем в такива тържища.

Освен това борсата в Плодовитово е обект за фискален контрол, проследяващ движението на рискови стоки, каквито са плодовете и зеленчуците.

18-те нарушители ще бъдат санкционирани заради липса на фискални устройства, неотчитане на извършени продажби, разлики в касовата наличност, незаверени касови книги, липса на придружаващи документи за произход на стоката.

Всяко превозно средство, влизащо или излизащо от борсата, е било щателно проверено от звеното за фискален контрол. На 16 товарни автомобила са поставени пломби, а на стоката на шест задължени лица са наложени обезпечителни мерки заради несъответствия между количествата, описани в документите, и тези, открити в камионите.

Обезпеченията, наложени от звеното само за последните две акции, са 14, а стойността им достига 17 100 лева, голяма част от които вече са внесени в бюджета.

Проверките в търговията с плодове и зеленчуци продължават, предупредиха от НАП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама