Плевен се включва в Европейската имунизационна седмица

11:04, 26 апр 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевен се включва в Европейската имунизационна седмица, която се провежда в периода 24 - 30 април, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Ежегодната кампания се провежда по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), а целта е увеличаването на имунизационния обхват, като се обърне внимание на важността на имунизациите особено за уязвимите групи от населението.

Тази седмица ще бъде чествана и от останалите региони на СЗО и в глобален план като Световна Имунизационна Седмица под наслов „Да запълним имунизационната празнина“.

Европейската имунизационна седмица 2016 ще е с насоченост към постигнатия прогрес по отношение елиминацията на морбили и рубеола, както и на оставащата празнина между защитените и уязвимите от ваксинопредотвратими заболявания хора.

Повсеместното прилагане на имунизационни програми през последните 30 години доведе до драматичен спад в броя на заболелите и починалите от ваксинопредотвратими инфекции. През 2002 г. Европейският регион на СЗО е сертифициран като свободен от полиомиелит, а за периода 1993-2007 г. случаите на морбили в региона намаляха с повече от 90%.

Въпреки това, е необходимо да се направи повече. Приблизително 650 000 от средно 10,7 млн. новородени в Европейския регион всяка година не получават пълната първична имунизация с три дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш и това води до натрупване на възприемчиво към дадените заболявания население.

Фактът, че имунизациите доведоха до намаляването до единични случаи или изчезването на много заболявания наложи мнението сред родителите и здравните специалисти, че ваксините повече не са необходими. Това може да направи общественото доверие във ваксините податливо на влиянието на антиваксинални групи и интернет сайтове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама