След срещата в парламента: Президентът решава кога да е референдумът

11:16, 26 апр 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът, който и да е той, ще решава по отделно за всеки случай кога ще бъдат насрочвани референдумите - дали с избори, или отделно. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с четирите партии, крепящи властта.

 

Вотът "Не гласувам" пък няма да повишават избирателната активност и така да наливат гласове за големите партии.

Остава обаче забраната за социологически проучвания по време на кампанията, задължителното гласуване и дерегистрацията също остават - с единствената разлика, че правото на глас ще се губи при "два последователни еднакви по вид избори" - тоест след два парламентарни или два президентски вота.

 

Остава и възможността българите в чужбина да гласуват само в посолства и консулства, но управляващите намекнаха, че в някои случаи ще направят изключение. Възможно е да става въпрос за до 50 секции в дадена държава, каквото е предложението на Реформаторския блок, но текстовете тепърва ще бъдат уточнявани.

 

От "Патриотичния фронт" дадоха да се разбере, че смятат гласуването в Турция за заплаха за националната сигурност и нямат проблем българите в останалите държави да гласуват и извън консулства и посолства.

 

Въпросът за връщане на многомандатен изборен район "Чужбина" не бе повдигнат.

 

Кампанията остава 30 дни, а не 21, както искаха от ГЕРБ.

 

Запазва се възможността за местни коалиции, но с изписване на имената на всички партии.

 

Премиерът Бойко Борисов излезе от парламента веднага след края на срещата и отказа да коментира.

 

Народното събрание вече започна заседанието, на което приема поправките в Изборния кодекс. То ще продължи до 19.00 часа, като от 18.30 часа пред сградата на парламента е насрочен протест срещу измененията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама