Проф. Стоимен Стоилов е номиниран за голямата награда „Варна“

11:16, 26 апр 16 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Стоимен Стоилов е номиниран за голямата награда „Варна“, която традиционно се връчва в навечерието на 24 май. Отличието е за монументалните живописни творби, създадени в класическото фоайе на Икономическия университет в града.

Ето и останалите номинации на журито за присъждане на награда “Варна” за ярки постижения в областта на културата. В категорията „Литература” са предложени Николай Савов - за издадената му книга с разкази „Любов“, и  Международната творческа организация „Славянска литературна и артистична академия“ – за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

В раздела „Изобразителни изкуства“ е номиниран Георги Йорданов Георгиев - за налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис.

В категорията „Театър” номинацията е за екипа на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ Варна – за 95-ия му творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт. Хорът на Държавната опера към Театрално-музикалния продуцентски център с диригент Стефан Бояджиев пък е номиниран за награда в раздела „Опера“.

В раздела „Музика“ за награда е предложен женският народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев - за популяризиране на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

В раздела „Архитектура” ще бъде присъдена колективна награда за Икономическия университет за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на висшето училище.

Две са номинациите в категорията „Журналистика”: Наско Якимов Димитров – за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, за съхраняването и популяризирането на художествена литература, и Николай Николов Увалиев – за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронното издание E библиотека „Паметта на българите“.

В разделите „Танц” и „Кино” няма номинирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама