Шумен получава 26 млн. лв. по ОП "Региони в растеж"

11:48, 26 апр 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 млн. лв. ще получи до 2020 година Община Шумен за реализиране на проекти по ОП "Региони в растеж". Това обяви днес на брифинг зам.-кметът Росица Андонова.

В списъка са включени 12 основни и четири допълнителни проекта на стойност 13 млн. лв., като изискването е до 2018 година 50% от дейностите изцяло да са завършени.

Най-много са парите за образователна инфраструктура – 12.7 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за цялостен ремонт на СОУ “Васил Левски” в кв. “Тракия”, СОУ “Панайот Волов”, СОУ “Трайко Симеонов” и НУ “Илия Р. Блъсков”, които не са обновявани от 20 години.

Със 7.1 млн. лв. ще се ремонтират тротоари, улици, осветление в кв. “Тракия”, ул. “Тича”, кръстовището между ул. “Станционна” и бул. “Симеон Велики”, както и част от ул. “Съединение”.

В направление “Социална инфраструктура” парите са 2.9 млн. лв. С тях ще се изградят два блока в кв. “Тракия”, предназначени за млади специалисти и семейства.

Общо 3.5 млн. лв. са средствата за основен ремонт на Младежкия дом, за модернизирането и завършването на ремонта на Летния театър са предвидени 1.5 млн. лв.

Допълнителните обекти ще се финансират от спестени пари по обществените поръчки от проектите в основната програма. Тук влизат модернизирането на бул. “Славянски” от пл. “Кристал” до хотел “Мадара”, което е на стойност 6.2 млн. лв. Тук обаче местната власт ще се наложи да преработи цялостно съществуващия проект, защото липсват решения за отводняване на участъка.

В допълнителните обекти влиза и ремонтът на Регионалния исторически музей за 2.5 млн. лв., както и реновирането на дворовете на СОУ “Сава Доброплодни” и СОУ “Йоан Екзарх Български".

Безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма за реализиране на проектите от Инвестиционната програма на община Шумен е на стойност 26 млн. лв., а 300 хил. лв. ще се съфинансират от местната хазна.

“Предстои да се изготвят работни проекти и да се обявят търговете за изпълнител на строителните дейности. Това ще стане до края на тази година, а реалните дейности ще започнат след това”, коментира главният архитект на Общината Диана Стефанова. Тя уточни, че при преразход на средства те ще се покриват от местния бюджет.

Кметът на Шумен Любомир Христов обясни още, че ако парите не бъдат усвоени те ще се пренасочат към други общини. Градоначалникът благодари на екипа работил по внасянето на Инвестиционната програма за одобрение и акцентира върху факта, че всички проекти са били основно преработени, а три са изцяло на новото кметско ръководство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама